Site icon Editia de Dimineata

Mai știți ce sunt obielele? Cea de-a doua armată a lumii încă le folosește

Un arhaism, un cuvânt de demult. Ceva ce poate ar trebui păstrat în vitrinele muzeelor, precum, să spunem, opinicile. Sau nu.

Conform dexonline, o obială este o “bucată de pânză sau de postav cu care țăranii (uneori și militarii) își înfășoară laba piciorului, în loc de ciorap sau peste ciorap”. Treptat, prin extensiune, denumirea denotă o zdreanță, cârpă iar expresia “A-i curge (cuiva) obielele sau a curge obielele de pe (sau după) cineva” însemnă „a fi îmbrăcat în zdrențe, a fi zdrențos, zdrențăros”.

Cuvântul vine din limba bulgară (“obijalo”), însă nu e clar dacă bulgarii sunt inventatorii acestui obiect…să-i spunem vestimentar.

În Rusia, acele pânze se numesc „portianki” și se poartă din secolul al XVII-lea pentru a preveni bataturile date de cizme sau bocanci. Obielele sunt ieftine, ușor de folosit, de spălat și de cusut, însă purtate incorect pot provoca răni și bășici. Practic, pot fi confecționate din resturi de material, cerașafuri, etc. Un alt avantaj al lor era că puteau fi puse foarte repede pe picioare, lucru important, de exemplu, pentru soldații din Primul Război Mondial.

Obielele au intrat în serviciul militar al Rusiei pe vremea lui Petru cel Mare

„Portianki” 

Într-un material de presă de acum vreo 9 ani cotidianul britanic The Guardian se mira că în armata rusă încă mai există acest obiect și obicei de a-ți înfășura picioarele în obiele. Și saluta saltul civilizator de a trece la ciorapi.

Oficial, armata rusă a început însă să renunțe la „portianki” începând cu reforma din 2007, iar noul ministru al Apărării, Serghei Șoigu, spunea la numirea sa în funcție (noiembrie 2012) că obielele trebuie să dispară până la finalul anului 2013.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum, iată, sunt semne că obielele “supraviețuiesc” inclusiv conflictului ruso-ucrainean.

O înregistrare video cu un soldat rus care înjură în timp ce încearcă să își înfășoare laba piciorului într-o astfel de pânză în loc de șosetă a ajuns motiv de noi ironii pentru armata ucraineană.

„F..tu-i. Cum să porți aceste învelitori nenorocite? E secolul 21 și noi luptăm în același mod în care au luptat bunicii noștri”, spune nervos un soldat rus, căruia nu-i prea iese modalitatea de împăturire a pânzei. În tot acest timp un alt militar filmează râzând, potrivit înregistrării video distribuită de Ministerul ucrainean al Apărării.

„A doua armată a lumii” își prețuiește tradițiile istorice. De dragul mobilizării, a fost eliberată rezerva strategică de învelitoare pentru picioare. Poate că sunt arma secretă a armatei ruse?”, a notat pe pagina sa de Twitter Ministerul ucrainean al Apărării.

Exit mobile version