Site icon Editia de Dimineata

Maia Sandu s-a întâlnit la  Kiev cu președintele Zelenski

Maia Sandu a fost prezentă la  Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Zelenski.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut omologului său moldovean, Maia Sandu, un răspuns coordonat la amenințările Rusiei, în cadrul unei întâlniri care a avut loc luni la Kiev.

„Țările noastre au amenințări cu o rădăcină comună, create de agresiunea rusă și de politica rusă. Dacă amenințările au rădăcini comune, ar trebui să avem un răspuns coordonat la ele”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă comune.

Zelenski a reiterat, de asemenea, că „Ucraina rămâne un garant” în reglementarea situației din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova cu prezență militară rusă, și „va asista activ Republica Moldova în continuare”.

Vizită la Irpin și Bucea

Sandu a vizitat orașele Borodianka, Bucea și Irpin, care au fost devastate de ocupația rusă din martie. Sandu a reiterat poziția Moldovei „tare și clar”, condamnând „violența fără sens a acestui război și invazia”.

Maia Sandu a adăugat că țara sa de 2,6 milioane de locuitori a primit jumătate de milion de refugiați ucraineni de la începutul războiului, în februarie.

Aderarea la UE

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a convenit ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat – un pas important pe calea spre aderarea deplină.

Cu toate acestea, este posibil să mai treacă ani buni până când Ucraina va putea adera la UE. Procesul este îndelungat și necesită acordul celor 27 de state membre în aproape fiecare etapă. Acest lucru înseamnă că există multiple oportunități pentru statele membre de a-și folosi dreptul de veto ca monedă de schimb politic, scrie CNN.

Exit mobile version