Site icon Editia de Dimineata

Maimuțele au minți conștiente ca oamenii (STUDIU)

În studiul lor, o echipă formată din membri de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și ai Universității Yale au conceput un nou instrument științific pentru a examina nivelurile de percepție, pe care le-au testat pe oameni și maimuțe. După cum reiese din lucrarea publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, ambele specii au reacționat la fel.

Pentru a distinge între cele două niveluri de percepție la maimuțe, cercetătorii au creat sarcini ale căror rezultate ar fi trebuit să difere în funcție de procesul de gândire înregistrat. S-a început cu oamenii și apoi a fost efectuat același test pe maimuțe. Fiecare test a implicat un stimul, în acest caz, o stea, care a fost prezentată fie în dreapta, fie în stânga ecranului. Subiecții au fost recompensați – puncte pentru oameni și gustări pentru animale – dacă priveau în partea opusă a ecranului de unde apărea steaua.

Într-unul dintre teste, steaua a apărut clar pe ecran și oamenii și maimuțele au reușit să proceseze conștient că a fost acolo. Într-un alt test, steaua a apărut și a dispărut atât de repede încât a fost procesată, dar fără a ajunge la conștiința subiecților.

„Ceea ce am putut determina este că, dacă stimulul a fost perceput în mod conștient, subiecții, atât oamenii, cât și maimuțele, au fost capabili să învețe să privească foarte repede partea opusă a stelei. Dar când a fost procesat non-conștient stimulul, subiecții au afișat un model diferit de răspunsuri – au continuat să privească locul unde fusese steaua, dar nereușind în mod constant să privească în locul opus”, au explicat cercetătorii.

Acest lucru arată că oamenii nu sunt singulari în regnul animal și determină cercetări suplimentare în ceea ce privește conștiința altor animale și procesele neconștiente.

Exit mobile version