Site icon Editia de Dimineata

Mămăliga reunește moldovenii din America. INTERVIU O basarabeancă din Miami, despre tradiții, bucate moldovenești și dorul de casă

Anul trecut, un grup de prieteni au reunit basarabenii din Miami la un eveniment specific moldovenesc. Participanții au putut gusta mămăligă și sarmale, au vorbit despre casă și au pus la cale viitoarele proiecte comune ale basarabenilor din America. În 2019, moldovenii se vor întâlni din nou în jurul Mămăligii de aur.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Anna Panovici, organizatorul evenimentului, a vorbit despre comunitatea moldovenilor din America și despre dorul basarabenilor de casă.

Anna Panovici

Dragostea pentru tradiții

Cu dor de casă și drag pentru tradiții, mai mulți tineri au pus la cale un festival dedicat basarabenilor din Miami. Anna vorbește despre sentimentul de familie pe care îl simt moldovenii care participă la eveniment. «Mamaliga de Aur» este mai mult un eveniment «de familie» decât unul pretențios. În 2018, am realizat că noi avem o familie mare aici în Miami. Scopul principal al acestui eveniment este să (re)îndrăgostim moldovenii stabiliți în Florida de tradițiile noastre, dar și cel de a promova tradițiile Republicii Moldova și a forma o comunitate mai unită și prietenoasă aici în Miami. Se știe foarte bine că avem o diasporă unită în Chicago, Sacramento, Seattle sau New York, și la prima vedere, poate părea că noi, aici în Florida nu suntem chiar atât de mulți. Așa m-am gândit și eu când m-am mutat aici. Datorită evenimentelor culturale la care am participat și le-am organizat în descursul acestor ani, am observat ca suntem o comunitate destul de mare și nicidecum mai puțin importantă decât în alte orașe. Noi toți suntem diferiți, și fiecare face altceva, dar avem aceleași tradiții si aceeași cultură. Mai mult decât atât, așa am cunoscut bucătărese care gătesc cele mai bune sarmale și plăcinte în Miami, avocați cu care poți vorbi aceeași limbă, stomatologi, cântăreți, mecanici, agenți de asigurare, croitorese și putem spune că „avem de toate”, iar noi, chiar dacă ne aflăm departe de Moldova, preferăm să consumăm produsele cu care am crescut. Din serviciile alor noștri, că așa se spune, prietenii sunt cei care primii ar trebui să îți cumpere produsele.”, mărturisește emoționată basarabeanca.

Basarabenii, reuniți la Mămăliga de Aur 2018

Prima Mămăligă de Aur

În 2018, basarabenii s-au întâlnit la prima ediție a Mămăligii de Aur. Întrebată cum a fost primul eveniment și care este farmecul acestui festival, Anna explică: „Prima ediție a Mămăligii de Aur s-a dovedit a fi un adevărat success și a adunat peste 100 de invitați. Ediția din acest an vine ca răspuns la nenumaratele solicitări din partea celor prezenți anul trecut, dar și celor care din diferite motive nu au putut ajunge la Mămăliga de Aur 2018. Dacă anul trecut am fost plăcut suprinși de numărul celor prezenți, anul acesta am trecut «în etapa urmatoare» și suntem pregătiți să găzduim un număr și mai mare al pofticioșilor de mămăligă. Eu cred că farmecul Mămăligii de Aur este ca noi nu facem concert, noi organizăm un eveniment la care în loc să stăm la masă să ne uităm la un artist, noi o să ne uitam și o să vorbim unii cu alții. Muzică populară, avem! Activități pentru o copii, o sumedenie! Mâncare tradițională – pentru toată lumea! Expoziție de Handmade – avem! Horă – în program! Am pregătit tot pentru o atmosferă ca acasă, și desigur, să pregătim cea mai mare mămăligă din SUA”.

Basarabenii din America, uniți de dorul puternic de casă

Anna este hotărâtă să reunească și să ajute toți basarabenii din Miami să se cunoască și să colaboreze. „Comunitatea basarabenilor din America este mare. Foarte mare! Însă fiecare își vede de treabă. La evenimentul de anul trecut am întâlnit câțiva tineri care trăiesc în Miami de mai bine de 10 ani și nu au știut că mai sunt basarabeni în aceeași zonă. Atunci când avem ocazia să ne întâlnim pentru o ocazie nobilă, pentru un concert, eveniment, festival sau orice altceva, ne dăm seama ca basarabenii apar ca ciupercile după ploaie. Indiferent de activitățile și rutina noastră zilnică, ne unește pe toți același dor puternic de casă.”, spune basarabeanca.

Mămăliga de Aur

America, lecție de curaj

Anna a studiat în Chișinău, București și Iași. În prezent, muncește în Miami. Întrebată ce mai poate învăța de la americani, după ce a trăit deja în mai multe orașe diferite, basarabeanca spune că cea mai importantă lecție învățată este cea a curajului. „Ar trebui să învățăm să avem mai mult curaj. Să fim noi înșine fără să ne gândim prea mult la ceea ce vor crede alții. Când suntem adevărați, când nu ne mai ascundem și nu ne mai prefacem, când punem accent mai mult pe ceea ce putem construi și nu pe ceea ce putem distruge, din noi pot ieși lucruri foarte frumoase.”, conchide moldoveanca.

Basarabenii, reuniți la Mămăliga de Aur 2018

Cum poți lua legătura cu comunitatea basarabenilor din Miami

Dacă vrei să participi la Mămăliga de Aur sau să contactezi basarabenii din Miami, poți să-i urmăreși și să le scrii pe pagina de Facebook Mămăliga Events.

Exit mobile version