Site icon Editia de Dimineata

Inginerie inovatoare: mâna robotică lipicioasă (VIDEO)

Inginerii de la Universitatea Stanford au inventat o nouă mână robotizată, cu pernițe pentru degete, care poate prinde obiectele ca o șopârlă gecko. Un studiu care detaliază prototipul lor, denumit farmHand, a fost publicat în revista Science Robotics. Proiectul a luat naștere în Laboratorul de Biomimetică și Manipulare al profesorului de inginerie de la Stanford, Mark Cutkosky, care s-a concentrat pe crearea de roboți inspirați din biologie de aproximativ 30 de ani.

În loc să fie complet din metal, această mână robotică are vârfurile degetelor moi, ​​iar suprafața fiecărei plăcuțe pentru degete este realizată dintr-un film de adeziv susținut de o structură de cauciuc asemănătoare oaselor. Cu astfel de mâini, într-o zi dispozitivul ar putea îndeplini sarcini complicate, cum ar fi culesul și manipularea roșiilor.

În lumea animală, degetele de gecko au trăsături microscopice: tulpini mici care se îngustează în vârfuri minuscule, asemănătoare unei spatule. Adezivul gecko arată ca o bandă de plastic, este o imitație simplificată a ceea ce pot face degetele gecko din viața reală. Spre deosebire de banda adezivă, adezivul gecko artificial se lipește de o suprafață dacă tragi într-un anumit mod, altfel va cădea. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când adezivul se află pe o suprafață, doar vârfurile o ating și aproape că nu există nicio zonă de contact. Dar când banda este trasă în lateral, adezivul se întinde, mărind zona de contact. Una dintre caracteristicile majore care face ca farmHand să fie eficientă în a apuca și a ține o gamă de articole diferite este tamponul cu grosimea unui centimetru care se află între plasturele adeziv și falangele robotice.

Degetele robotului au, de asemenea, senzori de îndoire care pot măsura unde se află degetele în spațiu și ele ajută la poziționarea mâinii. Mâna robotului folosește răspunsul de la motoare, pentru a aproxima cât de tare este un obiect și zona de forță potrivită pe care să o folosească.

Ruotolo speră să integreze mai mulți senzori în următoarea generație a mâinii robotului, poate și senzori care pot măsura atingerea.

Foto: Biometrics and Dexterous Manipulation Lab

Exit mobile version