Site icon Editia de Dimineata

Mâncatul în faţa televizorului provoacă întârzieri în dezvoltarea vorbirii copiilor

Sursa foto: pixabay.com

Sursa foto: pixabay.com

Mâncatul în faţa televizorului provoacă întârzieri în dezvoltarea vorbirii copiilor. Aşa se poate rezuma rezultatul studiului realizat de cercetătorii francezi de la Inserm (Institutul naţional pentru sănătate şi cercetare medicală) şi publicat în revista Scientific Reports, citat de francetvinfo.fr.

Ancheta realizată de Inserm ilustrează importanța schimburilor verbale între adulți și copii în învățarea limbajului.

Cercetătorii au urmărit peste 1.500 de copii de diferite vârste – 2, 3 şi 5 ani şi jumătate – timp de mai mulţi ani. În acest răstimp, ei i-au întrebat pe părinţi dacă dau drumul la televizor în timpul meselor şi câtă vreme stau cu aparatul deschis. Aşa au constatat că la 5 ani şi jumătate, copiii puşi în faţa televizorului în timpul meselor în familie au un coeficient intelectual verbal mai mic cu trei până la şase puncte faţă de copiii care nu se uită niciodată la micul ecran când mănâncă.

”Vorbitul este o practică socială iar interacţiunea umană joacă un rol important în dezvoltarea limbajului”, notează cercetătorii francezi. Cu alte cuvinte, ”dezvoltarea vorbirii este mult influenţată de mediul înconjurător, precum interacţiunile pe care le are copilul cu părinţii, fraţii şi surorile lui. Privitul la televizor în timpul mesei poate constitui o frână în interacţiunile verbale ale copilului, diminuând astfel atât calitatea cât şi cantitatea schimburilor între copil şi adulţi”, mai explică unul dintre co-autorii studiului.

Sursa foto: pixabay.com
Exit mobile version