Site icon Editia de Dimineata

MApN lucrează la un proiect privind pregătirea populaţiei pentru apărare

Ministerul Apărării Naţionale are în pregătire un pachet legislativ privind siguranţa naţională, care include şi un proiect vizând pregătirea populaţiei şi a economiei pentru apărare.

Documentul va fi prezentat public în scurt timp, după cum a anunţat în exclusivitate, la Radio România Actualităţi, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.

Vom fi mult mai atenţi şi la această infrastructură critică, necesară, pentru adăpostirea populaţiei în caz de conflict. Apoi, este vorba de mobilizarea economiei pentru apărare. Cum faci reconversia în timp de război, să zicem sau de mobilizare pentru că trebuie să faci o reconversie pentru sprijinirea efortului militar. De asemenea, ce face fiecare cetăţean în timpul acesta ca mobilizare? Sunt mecanisme şi proceduri foarte clare”,  aspus Dîncu.

În contextul noilor evoluții din proximitatea României, dar și pe fondul recentei crizei COVID, autoritățile sunt preocupate ca militarii noștri să dispună de echiparea și drepturile corespunzătoare contribuției pe care o aduc societății.

Aflată în flancul estic al NATO, România a alocat în ultimii ani 2% din Produsul Intern Brut înzestrării Armatei și se pregătește să crească acest procent la 2,5% din PIB, desigur din dorința de a asigura la cel mai înalt nivel securitatea acestei zone geostrategice.

Cu toţii punem pe primul loc Armata atunci când suntem întrebați în ce instituție a statului român avem încredere. Care este explicația acestei alegeri și cum răspunde Armata Română așteptărilor firești ale oamenilor, a răspuns ministrul Apărării pentru postul de radio public.

Invitat al emisiunii „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, ministrul Dîncu a spus că nu are în vedere introducerea serviciului militar obligatoriu şi că astfel de informaţii apărute în spaţiul public constituie doar dezinformări.

El a adăugat că în perioada următoare vor avea loc mai multe achiziţii prin programul de înzestrare a Armatei, un proiect în acest sens urmând să fie demarat chiar luna aceasta.

”Armata României – și dau doar câteva cifre – a avut alături de NATO, de trupele NATO în străinătate din Irak până acum, să spunem, când avem trupe în Kosovo sau avem în Republica Srpska, în Polonia sau în altă parte, a avut 60.000 de oameni trimiși în străinătate, care nu ne-au făcut de rușine, care ne-au demonstrat şi care au învățat alături de NATO, de cele cele mai puternice trupe, de cea mai puternică alianță. Am avut 32.000 de oameni în Irak, 32.000 în Afganistan, de asemenea. Acum sigur că unii au fost de două-trei ori, dar majoritatea generalilor, comandanților de acum au fost de două sau de trei ori în realitatea războiului, adică nu sunt construiți în birouri, sunt oameni care sunt specializați. Am început și un program de înzestrare important pe care îl avem în acest moment și care este pe parcurs, dar noi în acest moment avem o armată modernă, am spus-o cu sinceritate că armata se află un pic înaintea societății din perspectiva asta, avem proceduri foarte clare, avem meseriași, vreau să facem mai atractivă profesia de militar…”, a spus ministrul Apărării.

Ediția integrală a emisiunii „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, poate fi urmărită, VIDEO, în link-ul de ma jos:

Exit mobile version