Site icon Editia de Dimineata

Maradona, 60 de ani. Top 10 Goluri INCREDIBILE

I s-a spus în multe feluri. De la „El Pibe d’Oro” (copilul de aur), până la “Mâna lui Dumnezeu”. Cu toții îl știm drept Maradona. Astăzi este ziua lui! Maradona, 60 de ani!

Probabil cel mai bun fotbalist care va exista vreodată. Împarte același loc cu Pele, evident, depinde dacă ești fan Argentina sau Brazilia.

Controversat, genial, rebel, deseori neînțeles. Poate puțini sunt cei care știu că Maradona are origini italiene, spaniole, croate și argentiene indigene.

S-a născut într-o familie săracă la periferia capitalei Buenos Aires. Ce putea să fac un băiat sărac decât să bată mingea pe maidan, până la epuizare?

Talentul său excepţional a ieşit în evidenţă încă de la o vârstă fragedă.

Mai avea doi frați mai tineri decât el, pe Hugo (el Turco) și Raúl (Lalo), amândoi activând ca fotbaliști profesioniști.

Maradona, 60 de ani. Începuturile

A început să cocheteze cu fotbalul în jurul vârstei de zece ani, când un prieten l-a recomandat descoperitorului de talente Francis Cornejo, antrenor la formaţia de copii şi juniori Cebollitas, satelitul echipei Argentinos Juniors.

Când antrenorii de la Argentinos Juniors au văzut ce putea face Maradona cu mingea, i-au cerut să-i vadă actele de identitate şi legitimaţia de fotbalist pentru că nu le venea să creadă că era chiar atât de tânăr.

La 20 octombrie 1976, Maradona și-a făcut debutul de fotbalist profesionist la Argentinos Juniors, la numai zece zile de la împlinirea vârstei de 16 ani.

A jucat la Argentinos Juniors din 1976 până în 1981, când a fost transferat pentru 1 milion de lire sterline la Boca Juniors. Alăturându-se noii echipe la jumătatea sezonului din 1981, Maradona a jucat până în 1982, contribuind la câștigarea primei sale medalii de campion al primei ligi argentiniene.

Episodul Barcelona. Tensiuni

După Cupa Mondială din 1982, în iunie, din Spania, Maradona a fost transferat la Barcelona pentru suma record la acea vreme de 5 milioane de lire sterline. În 1983, sub conducerea lui César Luis Menotti, Barcelona și Maradona au câștigat Copa del Rey (competiția anuală a cupei din Spania), învingând Real Madrid și Supercupa Spaniei, învingând Athletic de Bilbao.

Cu toate acestea, Maradona a avut o perioadă grea la Barcelona. Mai întâi o criză de hepatită și mai apoi fracturarea piciorulu i-au pus în pericol cariera, dar puterea sa psihică și voința sa puternică l-au ajutat să revină pe teren mai repede.

La Barcelona, Maradona a intrat în dispute frecvente cu directorii echipei, așa că i s-a cerut transferul de pe Nou Camp.

Napoli, dragostea mea!

A fost transferat în Italia – Serie A, la SSC Napoli pentru o altă sumă record la acea vreme în cuantum de 6,9 milioane lire sterline.

Cu Napoli, Maradona a atins vârful carierei sale profesioniste. A devenit repede o stea adorată de fani. În perioada sa a ridicat echipa (Napoli) la cea mai prolifică perioadă din istoria clubului. Condusă de Maradona, Napoli a câștigat singurele sale trofee de campioni ai Italiei. În sezonul 1986/87 și 1989/90, clasându-se pe locul 2 în campionat de două ori în sezonul 1987/88 și în 1988/89.

Maradona a fost golgeterul Seriei A italiene în sezonul 1987/88.

Cu toate acestea, în timpul perioadei sale din Italia, problemele personale ale lui Maradona s-au înmulțit.

A continuat să consume cocaină, primind amenzi de 70.000 de dolari din partea clubului pentru lipsa de la antrenamente și jocuri. Probleme datorate mai ales stresului provocat de consumul de droguri. S-a confruntat cu probleme legate de nașterea unui fiu nelegitim și a fost suspectat de legături de prietenie cu membrii Camorra.

Cupele Mondiale

Dar să vorbim puțin și de Cupele Mondiale, pentru că a participat la 4

Maradona a jucat la primul său turneu final al Cupei Mondiale în 1982. În primul meci, Argentina, campioana en-titre, a pierdut cu Belgia. Deși echipa a câștigat convingător cu Ungaria și El Salvador, calificându-se în turul doi, au fost învinși de către Brazilia și de către câștigătorii turneului final-Italia.

Maradona a jucat toate cele cinci meciuri fără să fie schimbat. A înscris de două ori contra Ungariei, dar a fost eliminat cu 5 minute înaintea finalului partidei cu Brazilia, pentru un fault dur.

La următoarea Cupă Mondială, Maradona a condus echipa națională a Argentinei, în calitate de căpitan, spre victoria din 1986 a Cupei Mondiale F.I.F.A. A câștigat finala din Mexic împotriva Republicii Federale Germania.

În timpul Cupei Mondiale din 1986, Maradona și-a demonstrat talentul și calitățile de super-jucător, fiind cel mai dinamic jucător al turneului final

Maradona a fost căpitanul echipei naționale a Argentinei și la turneul final al Cupei Mondiale din 1990, desfășurat în Italia. O accidentare la umăr i-a afectat prestația. A fost mai puțin impunător ca în urmă cu patru ani la turneul final din 1986. Argentina a fost aproape de eliminare în grupe, calificându-se abia de pe locul trei din grupa sa.

La turneul final din 1994 al Cupei Mondiale desfășurat în Statele Unite, Maradona a jucat doar două meciuri, înscriind un gol împotriva Greciei. Ulterior însă a fost trimis acasă, după ce a fost depistat pozitiv cu efedrină, la un test antidoping.

A evoluat de 91 de ori în prima reprezentativă a Argentinei şi a marcat 34 de goluri. La cluburile la care a jucat a strâns 491 de meciuri şi 259 goluri.

Maradona, 60 de ani. Declinul

După 1990 urmează declinul. Pe 6 aprilie 1991, este suspendat 15 luni pentru dopaj, cu cocaină. Iar 20 de zile mai târziu este arestat în Argentina pentru deţinere şi consum de stupefiante.

La începutul anului 1992 îşi reia, totuşi, cariera de fotbalist, întorcându-se în Spania, la FC Sevilla (1992-1993), după care revine în Argentina, unde joacă la Newell’s Old Boys (1993-1994) şi la Boca Juniors (1995-1997).

Maradona nu se lasă şi îşi recapătă banderola de căpitan al reprezentativei Argentinei la Cupa Mondială din 1994, disputată în Statele Unite.

Este din nou depistat pozitiv (efedrină) şi suspendat 15 luni. Un ultim control tot cu rezultat pozitiv, în timpul unei patetice întoarceri în 1997, la Boca Juniors, pune capăt carierei sale de fotbalist.

La 37 de ani se retrage definitiv de pe terenul de fotbal.

Are în continuare o viaţă dezordonată, problemele cu drogurile apar din nou, de câteva ori este internat pentru dezintoxicare, pentru ca în aprilie 2004 să fie chiar la un pas de moarte, din cauza unei supradoze.

În 2000, Maradona a publicat cartea autobiografică „Eu sunt Diego”, care a devenit imediat un bestseller în ţara sa. Doi ani mai târziu, Maradona a donat drepturile de publicare a cărţii sale poporului cubanez şi lui Fidel Castro.

I s-s spus “golul secolului”. Argentina – Anglia 2:1

Top cele mai tari 10 goluri  Diego Maradonna

Mâna lui Dumnezeu

Foto: FIFA.com

 

Exit mobile version