Site icon Editia de Dimineata

Marea Britanie: Cea mai mare reducere de taxe din ultimii 40 de ani

Guvernul britanic reduce impozitele și scade o serie de taxe pentru a relansa economia și a încuraja spiritul antreprenorial. Este cel mai radical pachet de reduceri de taxe din regat din ultimii 40 de ani. Angajații vor plăti taxe mai mici, la fel și angajatorii. În plus, se elimină unele impozite la cumpărarea casei, în funcție de valoarea imobilului.

Guvernul condus de noul premier Liz Truss a anunțat vineri un val de reduceri de taxe, unele controversate și pentru care nu există un mandat din partea electoratului, acuză opoziția, care susține că măsurile îi vor favoriza în special pe cei cu venituri mari.

Angajații vor plăti mai puține taxe, companiile vor plăti mai puține taxe, iar salariile bancherilor nu mai au limite legale. De asemenea, taxele pentru cei care tranzacționează proprietăți vor fi şi ele reduse. „Suntem la începutul unei noi ere”, a declarat în hohotele de râs ale opoziției ministrul de Finanțe. „Avem un spirit antreprenorial fără limite, avem oameni foarte pricepuți, avem o prezență globală imensă de investitori, dar sunt prea multe bariere”.

Cota superioară pentru impozitul pe venit scade de la 45 la 40 la sută, în cazul celor care câștigă mai mult de 150 de mii de lire sterline pe an. În paralel, cota de bazã pentru impozitul pe venit va fi redusã de la 20 la 19 la sută, potrivit stiri.tvr.ro.

Guvernul britanic a decis și scutirea de taxe a celor care își cumpără case sub 250 de mii de lire sterline. Iar cei care sunt la prima casă nu vor plăti taxe nici pentru case mai scumpe – în cazul lor plafonul e de 450 de mii de lire sterline.

De asemenea, britanicii reintroduc sistemul duty free- cumpărături fără taxe pentru străini. O măsură cerută demult de marile companii de lux din Marea Britanie.

Hohotele de râs ale opoziției au fost cauzate de faptul că guvernul condus de Liz Truss este al patrulea din ultimii șase ani, iar conservatorii se află la putere de 12 ani, relatează Radio România Actualități.

Măsurile ei fiscale anulează însă politici conservatoare anterioare și nu au fost validate de electorat, întrucât ultimele alegeri au fost câștigate de un alt premier care a promis cu totul altceva.

Guvernul britanic de astăzi susține însă că este nevoie de o reducere a taxelor, pentru a ajuta economia să crească. Opoziția laburistă declară însă că aceste reduceri de taxe nu îi vor ajuta pe cei cu salarii mici.

Piețele financiare au reacționat negativ. Imediat lira sterlină s-a depreciat cu 1% în raport cu dolarul american.

 

Exit mobile version