Site icon Editia de Dimineata

Marea Britanie: Costul alimentelor de bază pentru micul dejun a crescut cu 71% în doar doi ani

Indicele eToro Breakfast Commodity Index, care analizează prețurile la vedere ale alimentelor de bază de dimineață, cum ar fi ceaiul, cafeaua, ovăzul, grâul, laptele, cacaua și sucul de portocale a stabilit că în ultimii doi ani prețul acestora a crescut cu 71%.

Indicele produselor de bază pentru micul dejun se bazează pe prețurile la vedere ale unui coș de nouă produse tipice pentru micul dejun – grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte și ceai. Din iulie 2020, indicele a crescut cu 71%, războiul din Ucraina, problemele legate de lanțul de aprovizionare la nivel mondial și vremea nefavorabilă fiind principalii factori care au cauzat această tendință de creștere.

Sucul de portocale a înregistrat cea mai abruptă creștere a prețului materiilor prime dintre toate articolele din coșul de mic dejun, cu un salt de 124% în doi ani.

Prețul cafelei a crescut, de asemenea, vertiginos, cu 94% în aceeași perioadă, din nou ca urmare a vremii nefavorabile din principalele țări producătoare, cum ar fi Brazilia, precum și a problemelor actuale ale lanțului de aprovizionare la nivel mondial. Nu la mare distanță, prețul cărnii de porc a sărit cu 80% din iulie 2020 – o tendință considerată a fi rezultatul creșterii costurilor de transport și al costurilor forței de muncă, scrie Finder.com.

Cacaoa a înregistrat cea mai modestă creștere de preț, de doar 7%, prețul acestei culturi fiind influențat negativ de un surplus de ofertă în timpul pandemiei Covid.

Foto: unsplash.com

Exit mobile version