Indicele eToro Breakfast Commodity Index, care analizează prețurile la vedere ale alimentelor de bază de dimineață, cum ar fi ceaiul, cafeaua, ovăzul, grâul, laptele, cacaua și sucul de portocale a stabilit că în ultimii doi ani prețul acestora a crescut cu 71%.
Indicele produselor de bază pentru micul dejun se bazează pe prețurile la vedere ale unui coș de nouă produse tipice pentru micul dejun – grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte și ceai. Din iulie 2020, indicele a crescut cu 71%, războiul din Ucraina, problemele legate de lanțul de aprovizionare la nivel mondial și vremea nefavorabilă fiind principalii factori care au cauzat această tendință de creștere.
Sucul de portocale a înregistrat cea mai abruptă creștere a prețului materiilor prime dintre toate articolele din coșul de mic dejun, cu un salt de 124% în doi ani.
Prețul cafelei a crescut, de asemenea, vertiginos, cu 94% în aceeași perioadă, din nou ca urmare a vremii nefavorabile din principalele țări producătoare, cum ar fi Brazilia, precum și a problemelor actuale ale lanțului de aprovizionare la nivel mondial. Nu la mare distanță, prețul cărnii de porc a sărit cu 80% din iulie 2020 – o tendință considerată a fi rezultatul creșterii costurilor de transport și al costurilor forței de muncă, scrie Finder.com.
Cacaoa a înregistrat cea mai modestă creștere de preț, de doar 7%, prețul acestei culturi fiind influențat negativ de un surplus de ofertă în timpul pandemiei Covid.