Site icon Editia de Dimineata

MAREA ÎNDRĂZNEALĂ. Acești ruși care au curajul să spună NU și să iasă în stradă – VIDEO

Într-un univers dictatorial, în care e bine să îți vezi de umbra ta și atât, niște oameni au îndrăznit să iasă în stradă și să spună NU. Sunt ruși, chiar dacă ne vine greu a crede că mai pot avea acest curaj.

Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Decizia nu a fost luată de popor. A fost luată de liderul suprem. Poporul nu a fost întrebat dacă vrea să invadeze Ucraina. Așa că niște ruși curajoși au ieșit în stradă, în mai multe localități din Federația Rusă, să spună că nu vor război în Ucraina.

Urmarea?

Peste 1.700 de persoane care manifestau împotriva invaziei ruse în Ucraina au fost arestate joi la Moscova şi Sankt-Petersburg, pe motiv că au încălcat interdicţia pentru adunări decretată de autorităţile ruse. Proteste au avut loc în 40 de orașe din Federația Rusă.

Sute de protestatari au fost arestaţi lângă Piaţa Puşkin din capitala rusă şi alţi circa 20 în al doilea oraş al Rusiei, în timp ce scandau „Nu războiului!”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Proteste au avut loc și la Novosibirsk și Ekaterinburg.

Principalul opozant rus Aleksei Navalnîi, încarcerat şi inculpat pentru noi acuzaţii, a declarat și el  joi că este împotriva războiului declanşat de Moscova contra Ucrainei.

Și, ca o pată de culoare, ruși din Israel au ieșit și ei să protesteze la adresa invaziei din Ucraina. Pe rețelele de socializare circulă imagini cu câțiva dintre ei care-și dau foc la pașapoartele rusești.

Exit mobile version