Site icon Editia de Dimineata

Marea ofensivă ucraineană. „Frontul rusesc se prăbușește cu fiecare oră ce trece”

În ultimele zile, armata ucraineană a eliberat mai multe orașe. Rușii s-au retras în grabă lăsând în urmă zeci și sute de echipamente militare.

Volodimir Zelenski a transmis sâmbătă seară, într-un mesaj video despre ofensiva armatei ucrainene, că în acest moment aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean au fost eliberaţi.

Ofensiva continuă

„Mişcarea soldaţilor noştri în diferite direcţii ale frontului continuă. În acest moment, aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi în cadrul acţiunilor active de la începutul lunii septembrie. Armata rusă în aceste zile demonstrează tot ce poate – îşi arată spatele. Şi, la urma urmei, nu este o alegere rea pentru ei să fugă. În Ucraina nu este loc pentru ocupanţi şi nici nu va fi”, a spus Zelenski.

„Mulţumim pentru securizarea situaţiei din Balakliia soldaţilor Batalionului 214 de puşcaşi care, împreună cu unităţile Departamentului Şef al Serviciului de Informaţii, Forţele pentru Operaţiuni Speciale, Forţele Speciale ale Gărzii Naţionale şi poliţia, au revenit la controlul deplin al oraşului. Mulţumim tuturor apărătorilor noştri care au făcut ca victoria noastră să fie şi mai vizibilă în aceste săptămâni!”, mai spune liderul ucrainean în mesaj.

La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est.

Aproximativ 30 de localităţi au fost eliberate, anunțase vineri seară Volodimir Zelenski, dar sâmbătă au fost adăugate pe listă mai multe, odată cu intrarea armatei ucrainene în oraşul Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse.

Eliberarea unui alt oraş strategic, Izium, pare de asemenea iminentă, armata rusă anunţând că îşi retrage trupele pentru a apăra zona separatistă Doneţk. Moscova cucerise acest oraş după săptămâni de lupte în primăvară.

„Decizia de retragere, absolut corectă din punct de vedere militar”

Declarația zilei pe tema contraofensivei a venit de la Mark Hertling, un general cu patru stele în retragere, fost comandant al forțelor americane în Europa: „Fără îndoială, (Ucraina) execută o manevră strălucită axată pe obiective de teren pentru a-i `termina` pe ruși. Dar rușii îi ajută – făcând foarte puțin pentru a riposta”.

Corespondentul de război rus Evgheni Poddubni a scris și el pe Telegram că „încercuirea grupului rusesc de luptă din Izium ar fi fost un dezastru”.

„Decizia de a ne retrage din punct de vedere militar este absolut corectă în actualele circumstanțe nefaste.”

Izium este al treilea oraș ca mărime din regiunea Harkov. Prin el trece șoseaua Harkov-Donețk, și găzduiește și un important nod feroviar. Din aprilie, orașul se află sub controlul trupelor rusești.

„Frontul rusesc se prăbușește cu fiecare oră ce trece”

Reporterul de război al publicației Kyiv Independent, Ilia Ponomarenko, a scris pe Twitter că „nu-i vine să creadă ce vede”.

„Izium recucerit, Liman recucerit (probabil și Sviatohirsk). Sectorul de front rusesc din nord-est se prăbușește cu fiecare oră ce trece”, spune el.

„Bineînțeles, ceea ce se întâmplă acum este despre o adevărată măiestrie în materie de recunoaștere, comandă, control, securitate operațională, concentrarea forțelor, inițiativă, moral, precizie etc etc etc”, a adăugat el.

Și asta nu este tot. În seara zile de sâmbătă veniseră informații inclusiv despre bătălii care au loc în preajma aeroportului din Donețk, dar acestea nu au putut fi confirmate.

Rușii recunosc retragerea, dar e una “strategică”

Și armata lui Adolf Hitler s-a tot retras strategic până la Berlin, așa că alegerea Moscovei de a spune că totul este planificat aduce o senzație de déjà vu.

„Pentru a atinge obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale pentru eliberarea Donbassului, s-a decis regruparea forțelor ruse staționate lângă Balakleia și Izium pentru a spori eforturile în direcția Donețk”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de TASS.

Potrivit acestuia, în ultimele trei zile a fost derulată o operațiune de reorganizare și redistribuire a grupării Izium-Balakleia în Republica Populară Donețk (RPD).

Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov pune în dificultate forțele rusești și provoacă prăbușirea axei rusești din nordul Donbasului, afirmă ISW în evaluarea de duminică dimineață.

Între timp, suprafața teritoriului cucerit ar fi ajuns de la 2.000 la 3.000 kmp. ISW crede că trupele rusești nu efectuează o retragere controlată și se grăbesc să fugă din sud-estul regiunii Harkov pentru a scăpa de încercuirea din jurul orașului Izium.

Concluzii cheie

Vezi și HARTA INTERACTIVĂ a războiului

 

Exit mobile version