17 noiembrie 2022, 14:29

Marie și Pierre Curie, între știință și dragoste. Prima întâlnire, o surprinzătoare potrivire între cele două minți

„Nimic nu mi-a adus mai multă fericire așa cum mi-au adus veștile de la tine. Perspectiva de a nu auzi de tine vreme de două luni a fost extrem de neplăcută, asta ca să înțelegi câtă bucuria mi-a făcut mica ta epistolă.

Sper să te încarci cu aer curat și să te reîntorci la noi în octombrie. Cât despre mine, nu cred că voi călători, stau la țară și toată ziua sunt în fața ferestrei deschise sau în grădină.

Ne-am promis (nu-i așa?) că vom avea unul pentru celălalt cel puțin o mare prietenie. Să sperăm că nu o să te răzgândești. Căci nu există promisiuni care să fie ținute pentru totdeauna, acestea sunt lucruri ce nu pot fi forțate. Ar fi însă un lucru minunat, în care nici nu îndrăznesc să cred, să ne petrecem viața împreună, captivați de visurile noastre: visul tău patriotic, visul nostru umanitar, visul nostru științific.

Dintre toate, cred că ultimul este justificat. Prin asta vreau să spun că nu putem schimba ordinea socială. Chiar dacă asta nu ar fi adevărat, nu am ști ce să facem… În schimb, din punctul de vedere al științei, putem pretinde că am putea realiza ceva. Pământul de aici este mai solid și orice descoperire, oricât de mică, va putea conta.

Vezi cum totul se leagă… Suntem de acord că ne va lega o mare prietenie dar, dacă într-un an vei părăsi Franța, va fi o prietenie cu adevărat platonică. Nu ar fi mai bine dacă ai rămâne cu mine? Știu că te irită subiectul și nu vreau să-l mai amintesc – mă simt atât de nevrednic de tine, din toate punctele de vedere.

Mă gândeam să-ți cer permisiunea de a te întâlni cumva în Fribourg. Dar vei fi acolo doar pentru o zi, nu-i așa, și în acea zi aparții prietenilor noștri, familia Kowalski.”

Fotografia de la nunta lui Pierre Curie cu Marie, 1895; Curie Museum, Sursa: Neurosurgical Focus

Fotografia de la nunta lui Pierre Curie cu Marie, 1895; Curie Museum, Sursa: Neurosurgical Focus

Scrisoarea se încheia cu „Al dumneavoastră, cu toată stima”. A fost trimisă în 10 august 1894 de Pierre Curie, atunci în vârstă de 35 de ani, unei tinere studente din Polonia, pe nume Maria Skłodowska, pe care o întâlnise prima dată în primăvara acelui an. Aceasta era nu doar frumoasă, ci avea și o minte strălucitoare.

Întâlnirea dintre cei doi, ce le-a influențat definitiv viețile, a fost povestită mai târziu de Maria, care, atunci când a ajuns în Franța, și-a adaptat prenumele în franceză, și a fost cunoscută lumii ca Marie (Skłodowska) Curie.

Într-o carte despre Pierre Curie, publicată prima dată în New York, în anul 1923, Marie Curie a adăugat note autobiografice. Ea a povestit și cum l-a întâlnit pe cel care avea să-i devină soț.

„L-am întâlnit pe Pierre Curie prima dată în primăvara anului 1894. Un fizician polonez pe care îl cunoșteam și care era un mare admirator al lui Pierre Curie ne-a invitat într-o zi să petrecem seara împreună cu el și cu soția lui.

Când am intrat în cameră, Pierre Curie stătea în firida unei ferestre ce dădea spre un balcon. Mi-a părut foarte tânăr, deși avea atunci 35 de ani. M-a izbit expresia sinceră a feței sale și sugestia ușoară a unei detașări în întreaga lui atitudine. Vorbirea lui, mai degrabă simplă și chibzuită, simplitatea lui, zâmbetul lui, acum grav, acum tineresc, au inspirat încredere. Am început să vorbim și curând conversația noastră a devenit una amicală, plăcută. La început, am discutat despre anumite probleme științifice și am fost foarte bucuroasă că am putut să-i cer părerea. Apoi am discutat subiecte sociale și umanitare care ne interesau pe amândoi. În ciuda diferențelor dintre țările noastre de origine, între concepțiile lui și ale mele a fost o surprinzătoare potrivire.

Ne-am întâlnit din noi la Societatea de Fizică și în laborator. Apoi m-a întrebat dacă mă poate vizita… Pierre Curie a venit să mă vadă și a arătat o simplă și sinceră simpatie față de viața mea de student. Curând, s-a obișnuit să-mi vorbească despre aspirațiile lui dedicate complet cercetării științifice și mi-a cerut să împart cu el această viață. Nu a fost, oricum, deloc ușor să iau o asemenea decizie, ceea ce însemna despărțirea de țara și familia mea, renunțarea la anumite proiecte sociale care îmi erau dragi. Crescând într-o atmosferă de patriotism ținut viu prin asuprirea Poloniei, mi-am dorit, ca mulți tineri din țara mea, să contribui la păstrarea spiritului nostru național…

În anul 1894, Pierre Curie mi-a trimis scrisori ce mi s-au părut admirabile ca formă. Nu erau lungi, fiindcă avea obiceiul de a fi concis în exprimare, dar toate erau scrise în spiritul sincerității și cu o evidentă neliniște de a o face pe cea pe care o dorea ca și tovarășă de viață să-l cunoască așa cum era…”

Pierre și Marie Curie, în grădina casei lor din Sceaux, 1895; Fotografie: Albert Harlingue; Curie Museum, Sursa: Neurosurgical Focus

Pierre și Marie Curie, în grădina casei lor din Sceaux, 1895; Fotografie: Albert Harlingue; Curie Museum, Sursa: Neurosurgical Focus

Născută în Varșovia, Maria a călătorit din orașul natal la Paris în anul 1891 pentru a-și completa studiile universitare. Avea bani pentru plata cursurilor, a unei camere micuțe unde stătea în chirie și ca să-și cumpere cea mai ieftină mâncare. S-a înscris la Sorbonne cu numele Marie.

Despre acei ani, Marie a povestit:

„Mintea mea era concentrată numai pe studii care, mai ales la început, au fost dificile. De fapt, am fost insuficient pregătită pentru a urma cursurile de fizică de la Sorbonne. În ciuda eforturilor mele, nu am reușit să dobândesc în Polonia pregătirea completă așa cum o aveau studenții care au urmat în Franța același curs. Așa că, am muncit pentru a repara acest neajuns, mai ales la matematică. Timpul meu era împărțit între cursuri, experimente și studiu în bibliotecă. Seara, lucram în cameră, uneori până târziu în noapte. Tot ceea ce vedeam și învățam mă încânta. Era ca și când o lume nouă se deschidea în fața mea, lumea științei, în care în cele din urmă am avut permisiunea să intru și să o cunosc în toată libertatea.”

Pierre Curie era atunci șeful unui laborator și a adus-o pe Marie acolo ca studentă a sa. El a convins-o să rămână în Franța pentru a-și continua cercetările științifice. La un an de la prima lor întâlnire, în 26 iulie 1895, s-au căsătorit, după ce ea a refuzat prima lui cerere în căsătorie.

În 1903, pentru descoperirile elementelor radioactive, Marie Curie a împărțit premiul Nobel pentru fizică cu fizicianul francez Henri Becquerel și cu soțul ei. Inițial, numele ei nu a fost pe lista câștigătorilor. După insistențele soțului ei a fost trecută și ea și astfel a devenit prima femeie care a câștigat Premiul Nobel.

De la stânga: Marie Curie; Sursa: Nobel Prize | Pierre Curie, circa 1880; Curie Museum, Sursa: Neurosurgical Focus | Marie Curie cu fiicele ei, Irène și Ève, în grădina casei lor, 1905; Sursa: Nobel Prize

De la stânga: Marie Curie; Sursa: Nobel Prize | Pierre Curie, circa 1880; Curie Museum, Sursa: Neurosurgical Focus | Marie Curie cu fiicele ei, Irène și Ève, în grădina casei lor, 1905; Sursa: Nobel Prize

Pierre Curie a murit cu o lună înainte de împlini 47 de ani, în urma unui accident pe o stradă din Paris. Era o zi ploioasă și, în timp ce traversa o stradă aglomerată, a alunecat iar o trăsură a trecut peste el. Tatăl lui a spus ulterior că mintea lui mereu absentă, absorbită de gânduri, îl făcea să fie tot timpul neatent la ceea ce era în jurul lui și acest lucrur a contribuit considerabil la accidentul ce i-a provocat moartea.

La puțin timp după moartea lui Pierre, Marie a fost numită la conducerea secției de cercetare de la Facultatea de Științe din Sorbona, devenind astfel și prima profesoară a universității.

Marie și Pierre Curie au avut două fiice. Irène și-a dedicat și ea viața științei și a murit, la fel ca mama ei, din cauza expunerii prelungite la radiații. Avea 58 de ani. Ève a fost singura din familie care nu a urmat o carieră în domeniul științei, fiind jurnalist. A murit în 2007, la 102 ani.

Foto Cover: Marie și Pierre Curie, în laborator, circa 1898; Curie Museum, Sursa: Neurosurgical Focus


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol