Site icon Editia de Dimineata

Masă de Revelion: Sfaturi pentru planificarea unui meniu sănătos

Cum să gătim o masă de Revelion echilibrată din punct de vedere nutrițional, este întrebarea pe care ne-o punem mulți dintre noi, când ne gândim la idei pentru masa de Revelion.

Perioada sărbătorilor este și una a exceselor alimentare, de multe ori. De Crăciun se mănâncă în familie, de Revelion se mănâncă la prieteni și chiar la restaurant.

Sunt câteva zile intense din punct de vedere culinar, de aceea este nevoie de chibzuință pentru masa de Revelion, scrie Alba24.

Pentru a pregăti o masă de Revelion echilibrată din punct de vedere nutrițional, poți lua în considerare anumite sfaturi:

Varietatea alimentelor

Include o varietate de alimente pentru a asigura un aport divers de nutrienți. Încearcă să acoperi toate grupurile alimentare: proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, legume și fructe.

Nu exagera cu dulciurile. Între felurile de mâncare trebuie să existe un repaos de minim două ore.

Proteine slabe

Optează pentru surse de proteine slabe, cum ar fi carnea de curcan sau pui, pește, tofu sau leguminoase.

Evită excesul de carne procesată.

Carbohidrați complecși

Alege surse de carbohidrați complecși, precum cereale integrale, orez brun sau quinoa, pentru a oferi energie pe termen lung.

Grăsimi sănătoase

Folosește uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extra virgin sau uleiul de nuci, și adaugă alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado sau nuci.

 Legume și fructe

Asigură-te că jumătate din farfurie este ocupată de legume și fructe. Acestea furnizează fibre, vitamine și minerale esențiale.

Limitarea zaharurilor adăugate

Redu consumul de dulciuri și deserturi bogate în zahăr. Înlocuiește-le cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi deserturile pe bază de fructe.

Controlul porțiilor

Ai grijă la mărimea porțiilor pentru a evita consumul excesiv de calorii. Folosește farfurii mai mici pentru a încuraja porțiile mai mici.

Hidratare

Asigură-te că bei suficientă apă în timpul mesei. Alcoolul este important în noaptea de Revelion, dar consumă-l cu moderație și alternează-l cu apă.

Gătește sănătos

Optează pentru metode de gătire sănătoase, cum ar fi gătirea la abur, la cuptor sau la grătar, în locul prăjirii sau a altor metode bogate în grăsimi adăugate.

Planificarea meniului

Planifică-ți meniul în avans și gătește cu atenție, ținând cont de preferințele și nevoile dietetice ale invitaților.

Gătirea unei mese de Revelion echilibrate poate fi o modalitate delicioasă de a sărbători fără a ne compromite sănătatea.

Exit mobile version