Editia de Dimineata

Mască? Dar ce spuneți de DOUĂ MĂȘTI?

Revista  Science Info își pune o întrebare legitimă. Oare două măști suprapuse oferă protecție mai bună la Covid-19 decât una singură? Ce spuneți de DOUĂ MĂȘTI?

Cum coronavirusul SARS-CoV-2 continuă să se extindă la scară globală, unii dintre cei mai proeminenți oameni au început să dubleze masca – idee despre care cercetătorii spun că este tot mai susținută de date.

„Combinând straturi multiple vei obține o eficiență semnificativ mai ridicată” în blocarea virusurilor, spune Lindsy Marr, expertă în transmiterea virusurilor la Universitatea Virginia Tech și autoare a unor articole recente care argumentează științific purtarea măștii.

Desigur, există un compromis: de la un punct, „riscăm ca respirația să devină prea dificilă”, spune ea. Dar este mult până ca purtatul măștii să ajungă la această extremă.

Argumentele pentru mască vin din mai multe domenii ale științei, inclusiv epidemiologie și fizică, scrie New York Times.

Ce spuneți de DOUĂ MĂȘTI?

O multitudine de studii au arătat că purtatul extins al măștii reduce impresionant infectările și decesele, în locuri mici ca saloanele de coafură și la nivelul întregii țări.

Un studiu privind politicile statelor de impunere a măștii a constatat că numărul cazurilor cunoscute a scăzut în strânsă legătură cu regulile privind purtatul măștilor. Un altul, efectuat printre lucrătorii din sănătate din Boston, a notat o scădere drastică a numărului de teste pozitive după ce măștile au devenit universale. Iar un studiu de la Beijing a măsurat o reducere cu 79% a transmiterii virusului de la persoane infectate către apropiații lor, datorată măștilor.

Ideea nu este de a face masca impermeabilă la aer, spun dr. Marr. Ci ca fibrele care o compun să creeze un circuit cu obstacole neregulat, prin care să circule aerul – dar nu și  încărcătura infecțioasă: „Aerul trebuie să parcurgă o cale întortocheată. Lucrurile mari pe care le transportă nu vor putea trece prin atâtea schimbări de direcție”.

Mai multe studii au reafirmat că măștile par a-i proteja mai bine pe cei din jurul purtătorilor decât pe purtătorii înșiși. Dr. Marr spune că „este din cauză că se face blocarea sursei”. Dar, după o nouă cercetare, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor a notat că există mari beneficii și pentru purtătorii de măști.

Cele mai bune măști

Cele mai bune măști rămân N95 (este standardul american; cel echivalent chinezesc este KN95: cel european este FFP2), proiectate cu eficiență ultraînaltă de filtrare.

Suprapunerea a două măști mai puțin specializate poate oferi o protecție comparabilă. Dr. Marr recomandă purtarea unei măști textile care să acopere bine fața peste una chirurgicală, care este făcută din materiale filtrante superioare, dar este mai puțin etanșă. O alternativă este o mască textilă cu un buzunar care poate fi umplut cu material filtrant, ca acela din sacii pentru aspirator.

Nicio mască nu este perfectă și purtatul uneia nu scutește de alte măsuri de sănătate publică precum distanțarea fizică și igiena bună. „Trebuie să spunem deschis că cel mai bun răspuns este cel care implică intervenții multiple”, spune Jennifer Nuzzo, expertă în sănătate publică la John Hopkins University.

O largă trecere în revistă a dovezilor în favoarea măștilor, publicată luna aceasta în revista PNAS, a concluzionat că ele sunt o unealtă-cheie pentru reducerea transmiterii comunitare și este „cea mai eficace atunci când gradul de conformare este ridicat.  Mesajul trebuie să arate mai multă empatie, comunicare publică și recunoașterea explicită că oamenilor nu le place să poarte măști”, conform lui Nuzzo.

Fără mai multă răbdare și compasiune, simpla dublare a restricțiilor pentru a mări o conformare redusă va da efecte contrare: „Nicio politică nu va funcționa dacă nimeni nu va adera la ea”.

Citește și:

Dozele de vaccin Moderna au ajuns la Institutul Cantacuzino. Ce scrie în prospectul vaccinului

Exit mobile version