Site icon Editia de Dimineata

Masca ce-și schimbă culoarea când nu mai filtrează aerul, invenție a unui tânăr român din Italia

Un tânăr român de 19 ani, student în anul I la Inginerie Electronică la Politehnica din Torino, a inventat masca inteligentă, care își schimbă culoarea dacă nu mai filtrează aerul, în medie după opt ore de utilizare. Viorel Ionuț Bohotici își va prezenta invenția pe 18 februarie la Dubai Expo.

Ii-a venit ideea după ce a citit că 72% dintr-un eșantion de utilizatori de măști le-au folosit atât de mult timp încât au devenit ineficiente și nu mai puteau să acționeze ca o barieră pentru coronavirus. Tânărul de 19 ani, care locuiește în Ancona împreună cu părinții săi, a brevetat deja microcipul conceput în urmă cu un an și l-a prezentat ca lucrare pentru examenele finale, la Liceul Galilei din Jesi. Tânărul a primit deja oferte de la fabricanți pentru masca lui.

Dispozitivul se bazează pe prezența anumitor enzime care provoacă reacția și schimbarea culorii. Prețul de producție este mic. Masca mai poate fi utilizată în sectorul alimentar și medical.

Viorel nu este la prima experiență în domeniul cercetării: în timpul liceului a patentat un dispozitiv pentru igienizarea bancnotelor.

Foto: Ancona Today

Exit mobile version