Site icon Editia de Dimineata

Matcha, armonia din ceaiul verde japonez

Sursa foto: cleananddelicious.com

„Omul care nu are ceai în interiorul lui nu poate să înțeleagă adevărul și frumusețea.” – proverb japonez

În urmă cu mai mulți ani, am fost invitată la o ceremonie a ceaiului oferită de o maestră din Japonia. A fost o lecție a gesturilor simple, delicate, armonioase și a vorbelor fără risipă. Am savurat atunci pentru prima dată deliciosul ceai matcha, cuvânt ce se traduce prin „ceai sub formă de pudră”. Aroma lui subtilă și puternică mi-a rămas imprimată și m-a făcut curioasă să aflu mai multe despre acel ceai aparte.

A fost o experiență unică, într-o armonie desăvârșită.

Acum ceaiul matcha este destul de popular printre băutorii de ceaiuri din multe zone ale lumii. Se poate încerca în diferite ceainării și în România, deși  eu nu am găsit până acum intensitatea celui dintâi ceai matcha pe care l-am gustat într-o zi de toamnă preparat de o japoneză, maestră în arta ceremoniei ceaiului. Poate fi și cumpărat și preparat în liniște acasă. Cine îl încearcă, mai ales dacă e preparat de un cunoscător, probabil va fi cucerit pe loc de aroma unică, puternică, cremoasă, subtil ierboasă. E gustul ce nu se lasă uitat.

Sursa foto: pixabay.com

Chanoyu, chadō sau sadō, cu unul din acești termeni e numită în Japonia ceremonia ceaiului. E un vechi ritual în care participanții-invitații, înainte de a intra în spațiul unde se desfășoară ceremonia, se scutură de griji, de frământări, de gânduri nepotrivite și se armonizează cu totul căutând echilibrul între minte, trup, emoții.

În loc de un ospăț undeva, o ceașcă de ceai și un bol de orez acasă aduc mai multe beneficii sănătății.” – proverb japonez

Iată câteva lucruri interesante despre acest ceai deosebit.

Pudra verde

Obținerea acestui ceai implică mai multe etape pe care cultivatorii japonezi le respectă – acesta e motivul pentru care ceaiul matcha este mai scump decât alte ceaiuri verzi.  În urma măcinării frunzelor de ceai verde japonez – acest tip special de plante folosite pentru obținerea ceaiului matcha se numește Gyokuro – rezultă o pudră fină de un verde intens, crud, ce se folosește, tradițional, în Japonia în cadrul ceremoniei ceaiului.  Frunzele de ceai verde folosite pentru matcha sunt crescute pe plantații umbrite aproximativ trei săptămâni.  Apoi, plantele sunt lăsate să se usuce după care, prin frecarea lor în mori de piatră, se obține pulberea.

Când se prepară ceaiul, se pune pudra matcha într-un bol, se adaugă apă și se amestecă apoi cu un amestecător din bambus numit Chasen până când se obține o cremă bogată.

Sursa foto: pixabay.com

Origini

Însemnările vechi chinezești vorbesc despre ceaiul matcha din vremea dinastiei Sui (581-618). În secolul al XII-lea s-a răspândit în Japonia și de atunci călugării îl folosesc zi de zi. Se spune de altfel că unul din secretele unei vieți lungi și sănătoase de care se bucură mulți dintre călugării japonezi se datorează consumului regulat de ceai matcha.

Anti-îmbătrânire

Este un ceai extrem de bogat în antioxidanți, prin urmare consumul regulat ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului și la creșterea speranței de viață.

Sursa foto: pixabay.com

Energie mai multă

Se spune că este cel mai bun ceai pe care îl putem consuma. Conținutul de teină oferă energie și stimulează memoria, gândirea, capacitatea de concentrare. L-teanina, un aminoacid unic ce se găsește în matcha, dă o stare de bine, de relaxare, dar și o atitudine activă, plină de energie. Este benefică și persoanelor ce se confruntă cu stări de anxietate datorită faptului că ajută la reducerea stresului.

Mai multă sănătate

Studiile făcute până acum arată că, prin consumul de matcha, beneficiile pentru sănătate pot fi multiple. Colesterolul cel rău scade și cel bun crește iar riscul apariției diabetului e redus. Sistemul imunitar devine mai puternic și organismul e mai rezistent în fața bolilor. În plus, cei care doresc să ajungă la o greutate potrivită vor găsi un aliat de nădejde și în acest ceai.

Variante

Calitatea face diferența, iar când e vorba de ceaiul matcha aceste deosebiri sunt evidente. Matha se găsește în multiple variante ce diferă în funcție de regiunea de unde provine, de locul plantațiilor (la munte, la deal, pe câmpii), de rafinamentul și experiența cultivatorilor, de felul în care sunt măcinate frunzele pentru a se obține pudra de smarald.

Sursa foto: pixabay.com

Pe lângă folosirea pudrei de matcha sub formă de ceai, acest ingredient a început să fie presărat în diferite mâncăruri sau adăugat în deserturi, în torturi și înghețate.

În Japonia, prepararea ceaiului matcha continuă să fie esența ceremoniei ceaiului. Dincolo însă de toate beneficiile consumului acestui ceai pe care studiile științifice le-au confirmat, momentele când se prepară și se savurează ceaiul verde matcha rămân cele de neuitat. Prin astfel de pauze, ni se deschide calea de a ne mai opri din graba devenită rutină, de a încetini, de a ne așeza cu noi, de a fi în prezent și a-l trăi din plin.

Sursa foto: pixabay.com

„Baia împrospătează trupul, ceaiul împrospătează mintea.” – proverb japonez

Exit mobile version