Site icon Editia de Dimineata

Medicii recomandă vaccinarea ca măsură de protecţie împotriva îmbolnăvirii de gripă sau COVID-19

alba24.ro

Medicii recomandă ca primă măsură de protecţie împotriva îmbolnăvirii cu gripă sau cu COVID-19 vaccinarea. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, aminteşte şi de măsurile de protecţie care se aplicau în pandemie.

Facem în continuare apel către populaţie de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât şi a coronavirusului. Populaţia să se adreseze medicului de familie în primele 24 de ore de la primele manifestări de boală, să nu depăşească 48 de ore până la 72 de ore pentru a se prezenta în cadrul triajului spitalului clinic de boli infecţioase, dacă simptomatologia persistă, să nu recurgă la automedicaţie, respectarea măsurilor de igienă, evitarea spaţiilor cu aglomerări şi purtarea măştii de protecţie, aerisirea spaţiului în care locuim sau ne desfăşurăm activitatea„, a spus Florin Roşu, pentru Radio România Actualități.

Măsurile de protecție

În actuala situaţie, cu un număr foarte mare de viroze respiratorii şi cel al infectărilor cu coronavirus, din nou în creştere, autorităţile au readus în atenţie măsurile din timpul pandemiei, de această dată doar ca recomandare, şi nu ca obligaţie.

Purtarea măştilor, dezinfectarea spaţiilor şi aerisirea frecventă sunt, în mod deosebit, indicate în şcoli, unde elevii s-au reîntors pentru un nou modul al anului şcolar în curs, potrivit sursei citate.

Părinţilor li se solicită să nu îi trimită la ore dacă observă simptome de răceală sau de gripă şi să se adreseze imediat medicului, iar eventuale semne de îmbolnăvire pot fi identificate şi la triajul care trebuie organizat la unitatea de învăţământ, fie cu personal sanitar, fie doar cu cadre didactice.

A apărut și Flurona

Medicii de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București au avut în această perioadă pacienţi cu dublă infecţie, atât cu virusul gripal, cât şi cu SARS-CoV 2, pe care specialiștii au denumit-o ”flurona”. Directorul medical al Institutului, doctorul Adrian Marinescu, a făcut precizări la RRA cu privire la principalele simptome care să-i determine pe oameni să ia legătura cu medicul de familie.

Adrian Marinescu: Cel mai bun mod în care să-ţi dai seama dacă ai ”Flurona”, aşa cum se întâmplă şi la gripă sau SARS-CoV 2, să testezi. Dacă e să ne gândim la simptomatologie, ar trebui să ne gândim la felul în care se întâmplă lucrurile în gripă, adică acele dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap. În momentul în care vorbim de ”Flurona”, adică de o însumare a simptomatologiei de la gripă şi de la SARS-CoV 2, lucrurile sunt de o intensitate de multe ori mult mai mare.

Medicul Adrian Marinescu recomandă vaccinarea ca primă măsură de prevenție a îmbolnăvirii, dar și purtarea măștii în spațiile închise, evitarea aglomerațiilor și igiena mâinilor, iar cei cu simptome nu ar trebui să meargă în colectivitate până la vindecare.

 

Exit mobile version