Site icon Editia de Dimineata

Medicina, dreptul și finanțele, printre profesiile cele mai expuse riscului de a fi înlocuite de tehnologia inteligenței artificiale

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) avertizează asupra riscului major reprezentat de tehnologia inteligenței artificiale pentru anumite profesii, cuantificat la aproximativ 27% din totalul locurilor de muncă din cele 38 de țări membre ale blocului economic.

Într-un raport publicat recent și intitulat sugestiv ”Inteligența artificială și locurile de muncă – nevoia de a acționa urgent”, organizația economică, care include Marea Britanie, Japonia, Germania, SUA, Australia și Canada, subliniază că joburile din medicină sau justiție, care necesită o înaltă calificare, vor fi și cele mai expuse impactului “revoluției” inteligenței artificiale.

Pentru multe companii care deja au adoptat tehnologia inteligenței artificiale, principalele motivații de a investi în această tehnologie sunt strict legate de îmbunătățirea performanței angajaților și reducerea costurilor de personal, scrie antifake.ro.

Potrivit OCDE, statele cele mai expuse acestui risc de pe piața muncii sunt Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, Germania și Italia, în ciuda faptului că ponderea firmelor care au adoptat inteligența artificială este încă destul de mică.

Locurile de muncă bine plătite, care necesită studii superioare, ar putea suferi cel mai mult de pe urma implementării tehnologiei inteligenței artificiale.

Ocupațiile de înaltă calificare sunt cele mai expuse automatizării, în special domeniile dreptului, culturii, științei, ingineriei și afacerilor.

În acest context caracterizat de evoluții rapide, combinate cu scăderea costurilor de producere și adoptarea crescândă a acestor noi tehnologii a inteligenței artificiale, economiile OCDE s-ar putea afla într-un punct de cotitură, care ar putea schimba fundamental piața muncii.

Exit mobile version