10 ianuarie 2023, 8:47

Medicina și muzica, între disciplina științei și armonia sunetelor există o singură artă ce aduce perfecțiunea: cea de a asculta

Aceasta este una dintre superficialitățile timpului nostru, de a vedea în știință și artă două lucruri opuse. Imaginația este mama amândurora”, mărturisea într-o scrisoare chirurgul austriac Theodor Billroth, cel considerat unul dintre fondatorii chirurgiei abdominale.

Pentru Billroth, care a studiat viola și a fost un prieten apropiat al lui Johannes Brahms, arta în știința chirurgiei nu era diferită de măiestria în muzică.

De-a lungul istoriei, între muzică și știința de a vindeca a existat întotdeauna o legătură strânsă, nota dr. Lisa Wong în cartea Scales to Scalpels – Doctors Who Practice the Healing Arts of Music and Medicine. Apollo din mitologia greacă era socotit nu doar zeu tămăduitor, iscusit în arta vindecării, ci și zeu al luminii și al artelor, protector al poeziei și al muzicii.

Din toată știința dobândită de un medic, dintre toate aptitudinile pe care le stăpânește, ascultarea este de departe cea mai dificilă. Pentru acest act aparent simplu e nevoie de o artă desăvârșită. Ascultarea, la fel ca virtuozitatea în muzică, cere o instruire intensă. Pentru sumerieni, cuvântul pentru ureche și înțelepciune era același. Ascultarea adevărată dă posibilitatea unuia de a înțelege povestirea unică a unei ființe umane. Cu toată știința ei, medicina este dependentă de povestea familiară, ce apropie pacientul de medic. Pentru doctori, ascultarea este un act de descoperire îmbucurător; pentru pacienți, indică vindecătorul”, a scris dr. Lisa Wong.

Astfel, toate aptitudinile rafinate dezvoltate în timpul formării muzicale ce implică ascultare, colaborare, empatie, atenție la detaliu și năzuința spre perfecțiune sunt la fel de apreciate și necesare și în practicarea medicinii.

Arta de a asculta | Sursa imagine: Pinterest

Secole la rând, medici renumiți au fost și muzicieni împătimiți.

René Laennec, născut în 17 februarie 1781, a fost un medic și muzician francez. Cânta la flaut și a rămas cunoscut și pentru că talentul de a-și face propriile instrumente muzicale din lemn. În 1816, această aptitudine de a sculpta l-a dus la inventarea primului stetoscop – un tub lung și gol pe care l-a cioplit în lemn.

În Rusia, dr. Alexandru Borodin, 1833–1887, chimist și medic, cânta la mai multe instrumente, dar a fost și unul dintre compozitorii remarcabili ai secolului al XIX-lea – printre numeroase lucrări muzicale, a compus două simfonii și trei opere. Alături de compozitorii César Cui, Mili Alekseïevitch Balakirev, Modeste Moussorgski și Nikolaï Rimski-Korsakov, dr. Borodin a făcut parte din ‘Grupul celor Cinci’ sau Могучая кучка, ceva de genul „Buchet puternic”, cu referire la grupul lor mic dar care avea intensitate, forță. Dr. Borodin a ajutat la organizarea cursurilor primei școli de medicină pentru femei în orașul unde s-a născut, Saint Petersburg, instituție înființată în 1872.

Unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel în Fiziologie sau Medicină în anul 2013 a fost dr. Thomas C. Südhof. Într-un interviu despre muzică, politică și medicină, a mărturisit că persoana căreia îi datorează totul, cea care l-a inspirat în viață și munca lui și l-a influențat cel mai mult, este profesorul lui de flaut, Herbert Tauscher: „El m-a învățat că singura modalitate de a face ceva bine și corect este să exersezi constant și să asculți, să exersezi și să asculți, ore, și ore, și ore”.

Muzica și gândirea | Freepik

„Să începem cu muzica și să vedem ce ne poate spune despre senzația gândirii. Muzica este efortul pe care îl facem de a ne lămuri cum funcționează creierul nostru. Ascultăm încremeniți Bach pentru că asta înseamnă a asculta mintea umană.”
Lewis Thomas, medic, poet, eseist, „On Thinking about Thinking”, The Medusa and the Snail: More Notes of a Biology Watcher, 1979

Creatorul psihiatriei antropologice din România, medicul Edouard Pamfil (1912–1994), specialist în neurologie, a studiat în perioada petrecută la Paris și chitara clasică. Dr. Pamfil a susținut la Ateneul Român primul concert de chitară clasică.

Anatomistul și profesorul universitar Victor C. Papilian (1888–1956), fiu de medic militar cu studii la Paris, a absolvit Conservatorul, secția de vioară. A fost angajat ca violonist în orchestra Ministerului Instrucțiunii Publice. Opoziția puternică a tatălui său, care dorea ca fiul său să continue tradiția din familie și să urmeze medicina, l-a influențat și l-a făcut să se îndrepte spre studiile medicale. În 1916, a obținut diploma ca medic – fiind unul dintre elevii profesorului Francisc Rainer, cel care a avut curajul de a „dezghioca mințile din carapacea pietrificată de tradiții”.

Printre numeroase funcții ca medic – director al Institutului de Anatomie al Facultății de Medicină din cadrul Universității „Daciei Superioare”, decan la Facultatea de Medicină din Cluj și membru al Societății de Biologie și al Societății de Antropologie –, Victor C. Papilian a fost și director al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Ermil Nichifor (1916–1997 ) a fost medic nefrolog și muzician. A urmat cursurile Facultății de medicină din București și, în particular, a făcut studii muzicale. În 1954, a fost printre fondatorii Orchestrei Medicilor din București, orchestră care îi poartă acum numele.

”La fel cum ascultăm muzică, trebuie să ascultăm pacientul.” | Sursă imagine: Conservation Magazine

Într-un articol din 2011, „Ce pot muzicienii să-i învețe pe doctori?”, dr. Frank Davidoff făcea o comparație între muzicienii virtuoși și medicii cei mai buni și considera că adaptabilitatea, abilitatea de a face schimbări și de a te adapta cu ușurință unei situații în schimbare, e necesară pentru ca forța creatoare a omului să înflorească în artele muzicale și în medicină. Chiar dacă, precizează dr. Davidoff, nu toți medicii buni sunt și muzicieni, el sugerează că multe dintre elementele importante ale muzicienilor se regăsesc și la medicii cei mai buni. El concluziona că, în esență, practicarea medicinii constă, ca și în muzică, în «performanță» iar instruirea continuă este, în ambele domenii, la fel de importantă ca și talentul, chiar mai mult.

Medicina e artă tot atât de mult cât este și muzica: integrăm cunoștințe despre anatomie și fizologie, adăugăm experiență și creativitate și ajungem la un diagnostic elegant și unic pentru fiecare pacient. La fel cum ascultăm muzică, trebuie să ascultăm pacientul”, a scris dr. Lisa Wong în prefața cărții Scales to Scalpels – Doctors Who Practice the Healing Arts of Music and Medicine.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE