Site icon Editia de Dimineata

Medicul Adrian Streinu Cercel a fost demis de ministrul Sănătății de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat azi că l-a demis pe medicul Adrian Streinu Cercel de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății.

Demiterea lui Cercel vine după o serie de declarații făcute de acesta în spațiul public, dar vizează în special măsurile de carantinare a vârstnicilor de peste 65 de ani, prin luarea acestora de la domiciliu, prevăzute într-un document de lucru care a circulat în spațiul public. Anterior, aceste măsuri au fost criticate atât de către președintele Klaus Iohannis, cât și de către premierul Ludovic Orban.

Prim-ministrul Ludovic Orban a apreciat joi că documentul aparţinând managerului Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, reprezintă o „năstruşnicie”, inclusiv în ce priveşte măsurile propuse pe plan economic, în contextul pandemiei de coronavirus, a scris agenția de presă Agerpres.

„Aceea este o năstruşnicie. O stupiditate mai mare nu am văzut. Nu ştiu dacă l-aţi citit. Zici că e făcut în anii ’50, cu ‘la fiecare după nevoi’, cu statul care se ocupă de tot, preia distribuţia de energie electrică, de apă, utilităţi, nu mai plăteşte nimeni taxe. Statul rezolvă tot. Aia e o nebunie, vă spun sincer. Nici nu trebuia luat în serios. Iar chestiunea aceea – chiar stau şi mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu – cu carantinarea părinţilor şi bunicilor noştri, cu ruperea de familii, acestea sunt lucruri de o gravitate extremă care nu trebuie tratate numai cu un zâmbet, ci şi cu măsuri”, a arătat premierul într-o declaraţie de presă susţinută după ce a efectuat o vizită la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Postul de televiziune Digi24 a anunțat că în locul lui Adrian Streinu Cercel va fi numită Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

UPDATE

Adrian Streinu Cercel a prezentat într-o scrisoare deschisă varianta sa asupra documentului elaborat pentru izolarea persoanelor în vârstă, document care i-a atras demiterea joi.

„În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacționez, în contextul în care am fost țintă unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate și tendențioase a documentului intitulat Programul Vacanța Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19. Pentru că situația continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări:

Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei că o propunere de intervenție de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc și a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai surprinzătoare apariția să în spațiul public la acest moment, când, dată fiind evoluția epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor apărute în presă pe această tema oferă o interpretare distorsionată și malițioasă a măsurilor propuse în acest draft.

De exemplu, mesajul din presă legat de „carantinarea forțată” a persoanelor vârstnice, este profund eronat.

Conceptul din materialul original specifică recomandarea că vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeași vârstă”, transmite profesorul Cercel într-o scrisoare deschisă publicată de Antena 3.

 

 

Exit mobile version