Site icon Editia de Dimineata

Meniuri Hi-Tech. Vă sugerăm peștele. Este proaspăt ieșit din imprimantă! Doriți cu oase sau fără?

Vara asta a făcut vâlvă prezența cărnii sintetice în meniul unor restaurante europene. Conform tradiției, dacă nu vă place carnea, vă sugerăm peștele. Este proaspăt ieșit din imprimantă. Mmmm o minune…Pixeli crocanți care ți se topesc în gură…

Exagerăm, evident, dar nu suntem departe de subiect.

După carnea sintetică, pe masa consumatorilor europeni este pe cale să sosească şi peștele sintetic.

File de peşte produs din culturi celulare, aparținând probabil unor specii de pești care sunt greu de reprodus sau, dimpotrivă, speciilor supraexploatate și care nu mai sunt durabile.

Primii pași. În fine… prima companie care face valuri.

Prima companie care s-a gândit la asta a fost gigantul Nomad Foods, proprietar, printre altele al mărcii Findus Italia, care tocmai a semnat un acord de colaborare cu start-up-ul californian BlueNalu pentru a explora lansarea de pește din culturi celulare în Europa, unde cererea pentru fructele de mare sănătoase și durabile este în continuă creştere.

De fapt, Europa este cel mai mare importator de pește din lume, numai că cetățenii UE consumă acum de peste trei ori mai mult decât produc.

Cel dintre Nomad Foods și BlueNalu este primul acord de acest gen din Europa. Potrivit celor două companii, obiectivul este sustenabilitatea: prin producerea în laborator, este posibil să se garanteze disponibilitatea pe termen lung a peștilor de calitate la prețuri accesibile.

Oare ce mai urmează?

„Industria alimentară se află într-un moment de transformare – spune Stéfan Descheemaeker, CEO Nomad Foods – cererea consumatorilor de alimente hrănitoare și de înaltă calitate este în creștere, importanța durabilității nu a fost niciodată atât de evidentă și rolul tehnologiei în satisfacerea acestor nevoi este din ce în ce mai important. Tehnologia revoluționară a BlueNalu ne va permite să lansăm în continuare produse din pește inovatoare și foarte gustoase, bune pentru oameni, bune pentru planetă și accesibile tuturor».

Exit mobile version