Site icon Editia de Dimineata

Mexicul renunță la ora de iarnă: „Va exista doar ora lui Dumnezeu”

În plină criză energetică, renunțarea la ora de iarnă a devenit un subiect tabu în Uniunea Europeană. Este nevoie de ora de iarnă pentru a economisi energie, consideră experții.

Duminică dimineața, ora 03:00 va deveni ora 02:00 și majoritatea țărilor de pe glob vor trece la ora de iarnă. După o dezbatere care a durat aproape un an, Senatul din Mexic a anunțat că din 2023, țara din America Latină va avea doar „ora lui Dumnezeu”, adică ora de vară.

Anunțul a fost făcut de președintele Andres Manuel Lopez Obrador. Măsura intră în vigoare abia din 2023, așa că duminică, Mexicul va trece pentru ultima dată la ora de iarnă.

Aceasta a fost introdusă în Mexic în 1996, cu scopul de a economisi energie. După o evaluare a experților locali, Mexicul a ajuns la concluzia că efectele economisirii energetice pe fondul trecerii la ora de iarnă sunt nesemnificative.

„Nu se justifică din punct de vedere energetic și va aduce doar efecte benefice sănătății”, consideră senatorul Felix Salgado, din partea partidului de guvernământ Morena, citat de Focus.

În cadrul unui studiu realizat în UE, fiecare al treilea intervievat a declarat că trecerea de la ora de iarnă la cea de vară și invers i-a provocat cel puțin o dată probleme fizice sau psihice.

Exit mobile version