Site icon Editia de Dimineata

Microsoft anunță investiții de 3,5 miliarde de dolari în Germania

Foto: Kay Nietfeld/dpa

Microsoft intenționează să investească aproape 3,3 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari) în Germania în următorii doi ani, a anunțat președintele companiei, Brad Smith. Managerul a explicat că investiția va fi folosită pentru a extinde considerabil capacitatea centrelor sale de date pentru aplicații de inteligență artificială (AI) și cloud computing.Smith a adăugat, în timpul unei conversații cu cancelarul german Olaf Scholz, că cea mai mare investiție unică din istoria de 40 de ani a Microsoft în Germania va include, de asemenea, un program de instruire AI care își propune să ajungă la până la 1,2 milioane de oameni.Fondurile vor fi direcționate în principal către landul german Renania de Nord-Westfalia, unde Microsoft intenționează să înființeze o nouă regiune cloud, a aflat dpa.Compania caută să fie aproape de clienți mari, cum ar fi compania farmaceutică Bayer și gigantul energetic RWE, pentru a menține latența datelor între centrele de date și aplicații cât mai scăzută posibil.

„Este o dimineață bună pentru Germania”, a declarat Scholz după anunț.

Microsoft nu va primi finanțare publică din Germania pentru proiecte. „Nu vom primi subvenții și nici nu am aplicat pentru ele”, a adăugat Smith la Berlin.

Fondurile vor merge în principal către regiunea Rhineland din vestul Germaniei, unde Microsoft intenționează să creeze o nouă regiune cloud, a explicat Marianne Janik, șefa Microsoft Germania.

O mare parte din investiție va fi făcută în statul Renania de Nord-Westfalia, a aflat dpa. Statul învecinat Hesse va beneficia și el de investițiile Microsoft.

Regiunea metropolitană din jurul confluenței râurilor Rin și Main este principala locație a centrului de date din Germania datorită nodului mare de internet DE-CIX din Frankfurt.

Zona are, de asemenea, conexiuni de date de mare viteză cu țări vecine, cum ar fi Belgia și Țările de Jos.

Doar un număr limitat de noi locuri de muncă permanente vor fi create în noile centre de date. Smith, directorul Microsoft, a spus că creșterea economică reală va veni de la alte companii care folosesc serviciile AI pentru a deveni mai inovatoare și mai competitive la scară globală.

La rândul său, prim-ministrul statului Renania de Nord-Westfalia, Hendrik Wüst, a descris investiția Microsoft drept „un semnal puternic pentru Germania și o mare contribuție la schimbarea structurală în regiunea Rinului”.

Șeful guvernului regional a adăugat că, prin această decizie de mai multe milioane de dolari, Microsoft contribuie semnificativ la impulsionarea durabilă a transformării economiei din Renania de Nord-Westfalia.

„Faptul că un operator global face o astfel de investiție în Renania de Nord-Westfalia este un semn de încredere și rezultatul unei politici concrete de localizare”.

Cu investiții în valoare de 3,5 miliarde de dolari, Germania se află în fruntea listei de anunțuri de investiții de la cea mai mare companie de software din lume.

Microsoft este un jucător important pe piața internațională de inteligență artificială, în parte pentru că compania de software a investit înainte câteva miliarde de dolari pentru a achiziționa o participație în startup-ul californian OpenAI.

Compania din San Francisco a lansat ChatGPT pentru publicul larg în noiembrie 2022, stimulând considerabil AI.

Între timp, Microsoft a mai investit miliarde pentru a construi capacități de calcul mari pentru instruirea AI. Compania folosește tehnologia AI în motorul său de căutare Bing și ca „co-pilot” în programele sale Office.

Principalul concurent al gigantului software cu sediul în orașul american Redmond este Google, cu programul său Gemini AI.

Sursa foto: Kay Nietfeld/dpa

Exit mobile version