Site icon Editia de Dimineata

Microsoft, Salesforce și Oracle participă la realizarea unui „certificat digital de vaccinare”

Un grup de companii din domeniul sănătății și tehnologiei, care include pe Microsoft, Salesforce și Oracle, lucrează la organizarea digitală a înregistrărilor despre vaccinarea COVID-19, scrie The Verge. Pe măsură ce campania de vaccinare avansează, este posibil ca oamenii să fie nevoiți să demonstreze că sunt vaccinați, astfel încât să se poată întoarce la serviciu, la școală sau să călătorească. O înregistrare digitală de vaccinare ușor accesibilă ar putea ajuta în acest sens. Coaliția se numește Vaccination Credential Initiative (VCI).

Dovada vaccinării va putea fi arătată pe smartphone sau pe un document tipărit, care va conține un cod Quick Response (QR). Odată scanat codul, vor fi afișate pe ecran datele corespunzătoare vaccinării persoanei respective.

Cei vaccinați, „mai egali” decât ceilalți?

Încă nu se știe când vor putea face aceste înregistrări organizațiile care administrează vaccinuri COVID-19. Cum cetățenii vaccinați din SUA  primesc deja dovezi pe hârtie, nu este clar nici cum aceste înregistrări vor fi transferate în portofelul digital VCI.

Există unele întrebări etice despre faptul că o persoană care poate dovedi că este vaccinată ar trebui să aibă mai multe libertăți decât cineva care nu este vaccinat încă pentru că nu i-a venit rândul sau pentru că nu vrea. Totuși, vaccinarea nu este obligatorie.

VCI nu este prima coaliție care ia în considerare un dosar digital de vaccinare COVID-19. De exemplu, Estonia și Organizația Mondială a Sănătății au început să dezvolte un certificat digital de vaccin COVID-19 în octombrie 2020.

”Pașaport de vaccinare”

Anterior, ideea  instituirii unui ”pașaport de vaccinare” pentru călătoriile în Europa a fost exprimată public la începutul săptămânii trecute de către premierul grec. Ulterior, mai multe voci, inclusiv cea a președintelui Klaus Iohannis, s-au ridicat împotriva ei. Ea nu a fost însă exclusă de către Charles Michel, șeful Consiliului European într-un interviu pentru NPO Buitenhof.

Nu exclud posibilitatea, dar acest subiect este sensibil în țările europene”, a declarat Charles Michel. Invocând discuțiile neoficiale pe această temă între liderii țărilor membre ale Uniunii Europene, Charles Michel a ținut să sublinieze că adevărata dezbatere va fi lansată la 21 ianuarie.

În opinia sa, se ridică două întrebări: ”Suntem de acord cu introducerea unui astfel de document? Și dacă suntem de acord, când e cel mai potrivit să o facem?”. El consideră că măsura ar fi oricum prematură. Va trebui așteptat până când mai multe persoane vor fi vaccinate. ”Dacă o vom face prea devreme, asta va crea o frustrare imensă”, a mai spus el.

Foto: Steven Cornfield (Unsplash)

Exit mobile version