Site icon Editia de Dimineata

Mierea de 5.000 de euro kilogramul. Unde se găsește și de ce este cea mai scumpă din lume

Cea mai scumpă miere din lume este mierea “elfilor” .

Aceasta se găsește în Turcia, extrasă dintr-o peșteră adâncă de 1.800 de metri din valea Saricayir. Mierea naturală este îmbogăţită cu mineralele peşterii, adăugându-i o şi mai mare valoare.

Gunay Gunduz, un apicultor local, este cel care se ocupă de stupi şi provine dintr-o familie cu trei generaţii de apicultori. El este cel care a descoperit peştera în 2009, scrie foodstory.ro.

Bărbatul a observat niște albine care intrau în peșteră și cu ajutorul unor alpiniști, au reușit să recolteze de pe peretii sferici ai peșterii 18 kilograme de miere plină de minerale. Produsul vechi de câțiva ani și cu o calitate excepțională, de unde și prețul piperat.

Mierea este produsă natural, fără stup. În zonă, există o mulțime de plante medicinale, specifice locului, din care albinele își iau polenul, de unde și proprietățile uimitoare. Toate acestea influențează prețul”, a declarat Gunay Gunduz.

Primul kilogram de miere pură a fost vândut la preţul de 45.000 de euro, prin licitaţie, în 2009. Un an mai târziu, un farmacist chinez a cumpărat un kilogram la preţul de 28.000 de euro. Între timp, apicultorul a mai scăzut preţul la 5.000 de euro în borcane de 170 şi 250 de grame.

sursa foto: butoiulcumiere.ro

Exit mobile version