Site icon Editia de Dimineata

Mihai Craiu, medic celebru, dar ”hoț”: Am furat de la maeștri. Îi vedeam cum vorbesc cu un copil care nu știe să vorbească

În mediile virtuale, dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC „Alessandrescu – Rusescu” și profesor la UMF „Carol Davila” din București, comentează și oferă informaţii despre probleme legate de îngrijirea copiilor printr-un portal.

Medicul Mihai Craiu a lansat în 2017 proiectul “Spitalul Virtual pentru Copii”, prin care le oferă părinților și colegilor medici/asistenți o platformă pentru discutarea temelor de sănătate în pediatrie, cea mai importantă fiind vaccinarea, bazându-se pe informații și dovezi din surse reputate.

Duminică, de la 10:30, el este invitatul lui Lucian Mîndruță, la Digi24, la emisiunea ”Ediția de dimineață”, realizată în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro.

”Spitalul virtual pentru copii” este o pagină de Facebook care își propune să facă mai degrabă educație și comunicare despre educație și nu să trateze copii, mărturisește medicul.

”Poate este ușor înșelător titlul cu spitalul virtual de copii. E o idee mai veche de-ale mele, anul ăsta cred că împlinește vreo 5 ani. În condițiile în care mi-am dat seama că nu am descoperit ziua de 48 de ore și că nu pot răspunde întrebărilor și îngrijorărilor multor părinți, atunci mi-a venit ideea cu o pagină de Facebook, pentru că există ideea că până la coadă părinții doresc să le fie bine copiilor lor. Un șarlatan va vinde o dată o chestie falsă. A doua oară, la același om, nu prea mai merge”, explică el ideea de la care a pornit această platformă de comunicare.

Căci apropo de comunicare, lui Mihai Craiu i se pare extrem de importantă în formarea unui medic și apoi pe parcursul său profesional.

”Ca să fii doctor într-o astfel de lume trebuie să ai și alte pregătiri decât doar să știi pe dinafară anatomia, biologia și chimia proceselor fiziologice. Cred că trebuie să ai în primul rând o bună comunicare, și aici eu în timpul facultății, la formare în comunicare am făcut fix zero ore. Numai ce am furat de la maeștri. Îi vedeam cum vorbesc cu un copil care nu știe să vorbească! Nu numai după față, după cum te joci cu ei. Cred că astea trebuie învățate în timpul formării. Poate cele foarte speciale în timpul rezidențiatului, când devii un anumit tip de medic”, opinează acesta.

Săptămâna europeană a imunizării 2019 (24-30 aprilie) a sărbătorit și „eroii vaccinării”, anunță portalul european al OMS.  Dintre cei zece „eroi” aleși din toată Europa de Organizația Mondială a Sănătății, doi sunt din România – este vorba despre medicul pediatru Mihai Craiu, fondatorul „Spitalului Virtual de Copii”, și despre președinta Asociației „Mame pentru Mame”, Ana Măiță.

În prezentarea doctorului Mihai Craiu, cei de la OMS scriu că în ultimii 25 de ani a lucrat ca pediatru în camera de gardă a Institutului Național de Îngrijire a Mamei și Copilului din București”, iar pentru el, comunicarea despre vaccinare e o parte esențială a vizitei fiecărui copil și a părinților la spital sau la doctor

“Am constatat foarte curând că nu ar trebui să vorbim despre imunizare ca de un subiect separat, ci mai degrabă să subliniem legătura puternică cu alte forme de prevenire a bolilor, cum ar fi nutriția și activitatea fizică“, a declarat Mihai Craiu.

Este menționat și proiectul medicului Craiu, de pe Facebook – “Spitalul Virtual pentru Copii”, prin care acesta oferă părinților și colegilor medici/asistenți o platformă pentru discutarea temelor de sănătate în pediatrie, cea mai importantă fiind vaccinarea, bazându-se mereu pe informații și dovezi din surse reputate.

“Rolul meu este să furnizez răspunsurile corecte la întrebările părinților, bazate pe dovezi medicale pentru a-i ajuta să ia decizii corecte. Este foarte ușor să răspândești zvonuri, din păcate. Mă străduiesc, așadar, să transmit publicului meu cum să caute surse credibile și să nu fie influențat de dezinformare și de zvonuri”, a mai spus Craiu.

Dr. Craiu subliniază faptul că doar un număr mic de părinți refuză să-și vaccineze copiii, mai ales după o conversație în profunzime, subliniind riscurile de a contracta o boală care poate pune viața în pericol, și care poate fi prevenită prin vaccinare. Contraindicațiile adevărate, în special cele permanente, sunt foarte rare și majoritatea copiilor care ajung la el se vaccinează, mai arată OMS.

Mihai Craiu este conștient că în lumea actuaă contează mult de unde își ia publicul informația, de la șarlatani sau de la specialiști, iar războiul dintre cele două tabere nu este unul simplu. Important este ca specialistul să vorbească ”pacienteza”, adică să poată comunica ușor cu pacientul său, într-un limbaj adaptat și eficient.

”Cred că în momentul ăsta am ajuns să practicăm foarte multă medicină defensivă, să nu ne mai facă plăcere și să ne izolăm în castelele noastre de fildeș. Da, bun, mergem la congrese și ne prezentăm rezultatele profesionale, suntem cântăriți de colegi, peer review, dar asta nu ajunge. Până la coadă, publicul este rezultatul final al unui anumit sistem educațional. Să nu uităm: copiii de acum sunt copiii care nu au mai văzut o clasă pe dinăuntru de peste un an. Toate astea se decontează la un anumit moment dat. Sistemul nostru educațional este centrat pe memorare și reproducere. Eventual pe cultivarea unor valori de tip yesman, să nu îl contrazici foarte tare pe cel care glăsuiește ex cathedra. Nu îi structurăm ca să deprindă abilități și nu șabloane”, opinează acesta.

Echipa emisiunii a dorit să afle ce părere are dr. Mihai Craiu despre vaccinarea anti-COVID a copiilor, care este din ce în ce mai luată în calcul la nivel mondial.

”Agenția Europeană a Medicamentului încă analizează chestiunea administrării vaccinului anti-COVID la copii. Există două țări unde este deja permis, în Canada, care a fost prima, apoi Statele Unite, începând de zilele trecute.

Aceste aprobări au fost date în baza unor foarte solide studii. Au fost peste 2200 de adolescenți în studiul Pfizer-BioNTech și s-a observat că cei 18 tineri care s-au îmbolnăvit, toți au fost în grupul placebo. Adică, teoretic, eficacitatea e 100%, așa cum a fost prezentat în presă. Evident că în viața reală lucrurile or să stea un pic diferit.

Cum e în viața reală la copil? Sunt două ecuații importante: cât de mult îi ajută pe copii și cum percep părinții acest act, pentru că la cei mai mari, cât a fost maratonul vaccinării săptămâna trecută, am avut sute de adolescenți vaccinați”, a explicat Mihai Craiu.

Dar cel mai bine ar fi să ascultăm interesantul dialog dintre dr. Mihai Craiu și Lucian Mîndruță, în emisiunea ”Ediția de dimineață”:

Exit mobile version