Site icon Editia de Dimineata

Mii de specii de insecte sunt comestibile. Europenii și-ar putea schimba obiceiurile alimentare

Ți-e foame? Hai să încercăm cevaa într-adevăr special. Insectele, o posibilă componentă a alimentației noastre, au devenit o problemă arzătoare. În luna ianuarie, Uniunea Europeană a acceptat oficial ca unele insecte să fie utilizate în alimentația oamenilor, sub formă de pulbere. Asta nu înseamnă că toți consumatorii vor fi forțați să mănânce insecte, ci doar că se stabilesc reguli, care includ și standarde de igienă pentru siguranța alimentelor.

Însă decizia UE a stârnit multe emoții, inclusiv panică generată de dezinformare, în unele state membre. Poliția slovacă a trebuit să dezmintă oficial o farsă privind adăugarea în secret a făinii făcute din insecte în pâine.

Ministrul maghiar al Agriculturii a decis să „protejeze oamenii de insecte prin etichetarea alimentelor, iar în Bulgaria a fost nevoie să fie dezmințită o farsă despre consumul de insecte fără ca acest lucru să fie știut.

Insectele ar putea deveni parte din meniul nostru

Acum, UE acceptă oficial această variantă ca parte a alimentației oamenilor, prin autorizarea utilizării insectelor pentru consum uman. Această autorizare nu are legătură cu convingerea consumatorilor, ci doar cu stabilirea regulilor, inclusiv a standardelor de igienă pentru siguranța alimentară. Insectele ar putea deveni parte din meniul nostru.

Să analizăm știința din spatele acestui pas. Insectele destinate consumului uman conțin la fel de multe proteine precum carnea de vită și sunt consumate în mod obișnuit în multe țări din întreaga lume.

Conținutul de proteine al diferitelor specii de insecte comestibile variază între 13 și 81 %, prin comparație carnea de vită conține între 13 și 28 % proteine.

Aproximativ două mii de specii de insecte sunt crescute ca sursă de hrană pentru oameni. De asemenea, insectele comestibile au necesități de producție mult mai mici comparativ cu creșterea animalelor pentru sacrificare.

În Polonia, laboratorul de tehnologie alimentară al Universității de Economie din Wrocław realizează multe experimente cu acest aliment. De exemplu, greierii au nevoie de mai puțină hrană: de șase ori mai puțină decât bovinele, de patru ori mai puțină decât oile și jumătate din cât necesită porcii și găinile. Și nu este nevoie de nicio procesare: este suficient să fie uscați și măcinați. Experții din laboratorul din Wrocław pot deja să producă unele produse standard, cum ar fi șnițele, prăjituri sau pâine.

Exit mobile version