În 13 aprilie 1943, Germania nazistă a anunțat că a descoperit mai multe gropi comune cu trupurile a mii de ofițeri polonezi arestați și apoi executați de Armata Sovietică. Și după 80 de ani, masacrul de la Katyn continuă să fie un subiect sensibil între Polonia și Rusia.
Decenii de-a rândul, Rusia a negat implicarea ei în crimele de război petrecute la Katyn, însă în 1990, Mihail Gorbaciov a recunoscut vina sovieticilor.
Deşi înaintea prăbuşirii URSS autorităţile ruseşti au recunoscut rolul sovieticilor în masacru (procuratura militară sovietică a început ancheta în 1989), există anumite resentimente în Rusia în legătură cu aceste probleme, guvernele ruseşti succesive refuzând să numească masacrele crime de război sau acte de genocid, ceea ce ar permite urmărirea în justiţie a făptaşilor aflaţi încă în viaţă. Mulţi ruşi continuă să creadă că ar fi adevărată versiunea propagandei guvernamentale sovietice de până în anul 1989, conform căreia naziştii, care invadaseră Uniunea Sovietică în 1941, ar fi fost autorii masacrelor, scrie Ziarul de Gardă.
Istoricul român Mădălin Hodor, care lucrează la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) amintește acum, în contextul negării crimelor de la Bucea, din Ucraina, de către regimul de la Moscova, tocmai de masacrul de la Katyn. Pentru a demonstra ceea ce el susține în încheire: ”minciuna este în ADN-ul statului rus”.