Site icon Editia de Dimineata

Minele abandonate ar putea alimenta cu energie electrică întreaga planetă pentru consumul zilnic

Minele abandonate ar putea fi reutilizate pentru a stoca cantități mari de energie folosind baterii gravitaționale, potrivit unei echipe internaționale de cercetători de la Institutul Internațional de Analiză a Sistemelor Aplicate (IIASA).

Cercetătorii au constatat că minele scoase din funcțiune oferă o soluție rentabilă și pe termen lung pentru stocarea energiei, pe măsură ce lumea trece la soluții regenerabile.

Bateriile gravitaționale sunt instrumente mecanice ce folosesc surplusul de energie produs de sursele regenerabile pentru a ridica o greutate, potrivit antifake.ro.

Când rețeaua rămâne fără energie, greutatea scade, alimentând astfel un generator. Există versiuni diferite ale acestui tip de baterie, cea mai simplă și veche fiind o formă de ceas cu pendul care este alimentat de forța gravitației.

Minele sunt potrivite pentru astfel de baterii mai ales pentru că au deja structuri de adâncime ce permit căderea unei greutăți. Bateriile gravitaționale necesită cel puțin 300 de metri de spațiu de cădere pentru a funcționa corect.

Cercetătorii de la IIASA susțin că transformarea minelor scoase din funcțiune în „baterii gravitaționale” mari ar putea furniza până la 70 de terawați de stocare a energiei, o cantitate suficientă pentru consumul zilnic de energie electrică al întregii planete.

Exit mobile version