Site icon Editia de Dimineata

Ministerul Apărării Naționale anunță închiderea spațiului aerian al României din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați

Autoritățile române au decis impunerea unor restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m, anunță joi Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat.

MApN anunță joi seara că notificarea a fost transmisă către aviație încă de miercuri, 13 septembrie, din ordinul comun al Ministerului Transporturilor și al Ministerului Apărării Naţionale. Acest lucru înseamnă că Armata României poate opri intrarea sau chiar doborî toate aeronavele, inclusiv drone, cu excepția aeronavelor statului român, inclusiv SMURD, sau a aeronavelor aflate în situații de urgență.

MApN precizează că restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, dar numai pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m. Notificarea emisă miercuri și anunțată joi lărgește acest spațiu la 20-30 km, până la o altitudine de 4.000 m.

“Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian”, mai precizează MApN.

Comunicatul integral al Armatei:

“Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m.

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.

În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian.

Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.”

Exit mobile version