Site icon Editia de Dimineata

Ministerul Economiei și marile rețele de magazine vor forma o celulă de criză, care să reacționeze imediat la informațiile false privind prețurile

Ministerul Economiei și marile rețele de magazine vor forma o celulă de criză, care să reacționeze imediat la informațiile false din spațiul public, precum cea care a determinat creșterea nejustificată și abruptă a prețurilor la combusibili.

Invitat la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ministrul Economiei Florin Spătaru a explicat că în lipsa unei reacții la acest tip de dezinformare vor avea de pierdut nu numai consumatorii, ci și producătorii și distribuitorii.

„Am discutat și cu Asociația Marilor Retaileri și ei își doresc această stabilitate, nu îşi doresc să ia măsuri care să vină să restricționeze, sau să vină să ne îngrădească anumite drepturi, sau să reacţioneze emoțional la un astfel de demers și tocmai de aceea, împreună cu marii retaileri vom semna zilele următoare un protocol pentru o celulă de criză, pentru a ne informa corespunzător și a reacționa corespunzător, atât cei din Ministerul Economiei, cât și ei, la astfel de demersuri, care cu siguranță impactează viața fiecăruia dintre noi”, a spus ministrul Economiei, în exclusivitate la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Referindu-se la plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru un an de zile, ministrul a declarat că această măsură luată de Guvern este menită să ducă la o stabilizare a prețurilor.

„Cred că sunt absolut normale îngrijorările pe care le au românii, pentru că sunt lucruri care ne lovesc în fiecare zi. Tocmai de aceea, săptămâna trecută, după cum știți, am venit cu Ordonanța de Urgență prin care am modificat și am extins perioada de valabilitate a ordonanței pe care am dat-o în luna ianuarie privind prețul energiei și gazului. După cum știți, pentru consum de până la 100 de KW pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei pe KW, pentru consumul de până la 300 de KW vor plăti 0,8, de asemenea, pentru consumatorii noncasnici, aici ne referim la IMM-uri, ne referim la companii din industria alimentară, marea majoritatea a companiilor vor plăti un preț plafonat de 1 leu pe KW pentru energie.Acelaşi lucru s-a întâmpat şi se întâmplă şi pentru gaz. Preţul pe care un consumator casnic îl va plăti până pe 31 martie, anul viitor, va fi de 0,31 lei pe KW, iar pentru consumatorii non-casnici, mai puţin cei energo-intensivi, va fi un preţ unic. Acest lucru se va reflecta în buzunarul fiecăruia, pentru că vom avea acea predictibilitate a prețului”, a mai spus ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Guvernul va comunica zilele acestea ce măsuri are în vedere pentru a contracara impactul creșterii prețurilor la alimente, energie și combustibil, relatează Radio România Actualități.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că fiecare minister face analize pentru a găsi cele mai bune soluții economice. Nicolae Ciucă: ”În acest moment există la nivelul fiecărui minister analize prin care să putem să identificăm acele măsuri prin care să sprijinim populația vulnerabilă, să sprijinim economia, să sprijinim investițiile. Am vorbit de economie, în economie lucrează toți cetățenii țării. Vorbim de investiții, pentru că avem nevoie de investiții. Este singura modalitate prin care noi putem să susținem economic și financiar tot ceea ce ne-am propus în programul de guvernare.”

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 21/22 martie 2022. Invitat: Florin Spătaru, ministrul Economiei

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/704794844071929

Exit mobile version