Site icon Editia de Dimineata

Ministerul Sănătății nu va mai distribui populației comprimatele cu iodură de potasiu

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu ar fi trebuit să înceapă în a doua jumătate a lunii aprilie. Dar Ministerul Sănătății nu a făcut acest lucru și nici nu îl va mai face. Comprimatele cu iodură de potasiu vor rămâne în stocurile direcțiilor de sănătate publică (DSP). Decizia a fost luată după ce ministerul nu a reușit să convingă medicii de familie să se implice în distribuirea medicamentului către pacienții de pe propriile liste. 

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Tiberius Marius Brădățan din Ministerul Sănătății, la Europa FM.

Comprimatele de iodură de potasiu vor fi împărțite populației numai în caz de incident nuclear.

“Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea (…) un eveniment de tipul celor nucleare”, a spus Tiberiul Brădățan.

La începutul lunii aprilie, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a admis că medicii de familie nu au fost convinși să se implice în distribuirea medicamentului către pacienții de pe propriile liste.

Intenția autorităților era ca distribuția medicamentului să se facă în principal prin intermediul medicilor de familie.

Ministerul Sănătății a comandat 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg, care au fost produse în luna martie de compania Antibiotice Iași.

Anterior, reprezentanții medicilor de familie s-au arătat nemulțumiți că nu au fost consultați înainte cu privire la distribuirea tabletelor de iodură de potasiu.

“Nu poți să faci asta printre consultații, ne dă peste cap activitatea”, a atras atenția Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Ministerul Sănătății a avertizat că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

Specialiștii subliniază că administrarea iodurii de potasiu va fi introdusă în cadrul măsurilor de răspuns timpuriu stabilite de către autoritățile competente.

Medicii recomandă administrarea iodurii de potasiu la 2-8 ore de la expunerea la norul radioactiv şi consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu.

Exit mobile version