Site icon Editia de Dimineata

Ministerul Sănătății propune măsuri de monitorizare a consumului de antibiotice

Ministerul Sănătății propune măsuri de monitorizare a consumului de antibiotice, ca etapă premergătoare introducerii unor noi reguli care să ducă la reducerea utilizării excesive a acestui tip de medicamente și o mai bună folosire a acestora.

Farmaciile trebuie să respecte cu strictețe eliberarea antibioticelor doar în baza rețetei și să raporteze zilnic toate operațiunile efectuate cu aceste medicamente.

Proiectul de ordin are în vedere că România se află pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, iar folosirea frecventă a acestor substanțe le face, în timp, ineficiente.

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a declarat rezistența la antimicrobiene drept una dintre principalele 10 amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial cu care se confruntă umanitatea, iar anul trecut Comisia Europeană a identificat-o drept una dintre primele trei amenințări prioritare la adresa sănătății în Uniune, cu peste 37.000 de decese anual din cauza infectării cu bacterii rezistente la antibiotice.

Exit mobile version