Site icon Editia de Dimineata

Minune a tehnologiei. Cea mai dificilă și complexă separare de siamezi realizată până în prezent

Doi frați siamezi din Brazilia, care s-au născut uniți în zona capului, inclusiv la creier, au fost separați în ceea ce medicii au descris ca fiind cea mai complexă intervenție chirurgicală de acest gen. Medicii s-au pregătit pentru această intervenție cu ajutorul realității virtuale.

Siamezii, Arthur și Bernardo Lima s-au născut cu craniopagus, o malformație extrem de rară în care gemenii au fost uniți la nivelul craniului, în partea de sus a capului.

După aproape patru ani, cât au stat uniți, petrecându-și majoritatea timpului într-o cameră de spital echipată cu un pat personalizat, gemenii sunt acum capabili să se privească unul pe celălalt pentru prima dată, după o serie de nouă operații complexe, spun medicii.

Intervențiile chirurgicale au culminat cu operația maraton de separare, care a durat 23 de ore, scrie 360medical.ro.

„A fost cea mai dificilă, complexă, și provocatoare intervenție chirurgicală din cariera mea”, a declarat neurochirurgul Gabriel Mufarrej, de la Paulo Niemeyer State Brain Institute (IECPN) din Rio de Janeiro, unde a fost efectuată procedura.

„Nimeni nu a crezut că este posibil, la început. Salvarea ambilor gemeni este o realizare istorică”, a mai spus medicul.

Membrii echipei medicale, care a inclus aproape 100 de angajați, s-au pregătit pentru etapele finale delicate ale operației cu ajutorul realității virtuale.

Neurochirurgul britanic Noor ul Owase Jeelani, chirurgul principal de la Gemini Untwined, a numit sesiunea de pregătire „chestii din epoca spațială”.

Folosind scanări ale creierului pentru a crea o hartă digitală a craniului comun al siamezilor, chirurgii s-au antrenat pentru această procedură, exersând operația printr-o intervenție chirurgicală executată peste Atlantic, atât în Marea Britanie, cât și în Brazilia, cu ajutorul realității virtuale.

Imaginile și înregistrările video publicate de personalul medical îi arătau pe băieți stând unul lângă altul după operație, micuțul Arthur ajungând să atingă mâna fratelui său.

Băieții încă se recuperează și ar putea avea nevoie de proceduri suplimentare pe măsură ce se dezvoltă, au spus medicii. Vorbitul este dificil pentru ei, iar Bernardo are un deficit motor pe partea dreaptă, a spus neurochirurgul.

Exit mobile version