Site icon Editia de Dimineata

Mit sau realitate: Cei mai supli europeni trăiesc în România

Nu o spunem noi, ci un studiu dat publicității recent. Doar 9,4% dintre locuitorii României ar fi obezi. Nu departe de ei se situează italienii (10,7%) și olandezii (13,3%).

Situația cea mai rea în privinţa excesului de greutate se înregistrează în Malta, unde mai mult de un sfert dintre locuitori sunt obezi.

Locurile doi și trei în acest anti-rating sunt ocupate de Letonia și Ungaria, după cum informează serviciul european de statistică „Eurostat”.

Excesul de greutate este de obicei asociat cu o dietă săracă în legume și fructe (norma zilnică este de 5 porții).

Cu toate acestea, dieta românească conține foarte puține legume și fructe.

Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai mare probabilitatea de a fi obeză: doar 5-7% dintre tinerii de 18-34 de ani sunt obezi, în timp ce la cei cu vârsta cuprinsă între 65 şi 74 de ani obezitatea apare la una din cinci persoane.

Potrivit datelor „Rosstat” (serviciul rus de statistică), 20,6% dintre ruși sunt obezi.

Conform OMS, diagnosticul de obezitate se pune dacă indicele de masă corporală (raportul dintre greutatea corporală în kilograme și pătratul înălțimii în metri) este mai mare de 30.

Dacă acest raport se încadrează între 25 și 30 acesta se consideră supraponderal. Țările europene iau diverse măsuri pentru a-i ajuta pe rezidenți să-și schimbe obiceiurile alimentare.

De exemplu, orașul Rotterdam, Ţările de Jos, a convenit cu 5 lanțuri de restaurante fast-food, inclusiv McDonald’s, să facă unul dintre produsele din meniu mai sănătos și să-i facă reclamă în mod activ.

Exit mobile version