Site icon Editia de Dimineata

Mit sau realitate: Fructul kiwi poate îmbunătăţi rapid sănătatea mintală

Sursa www.t-online.de

Kiwi este un fruct exotic ce provine din zonele muntoase si deluroase din regiunile situate in Sud-Vestul Chinei, dar care in prezent este plantat in mai multe zone ale lumii, printre care in Noua Zeelanda si in Statele Unite ale Americii. Ba chiar și la noi, în unele regiuni!

Oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă susţin că fructul kiwi poate îmbunătăţi rapid sănătatea mintală a unei persoane.

Acest fruct s-a dovedit a fi un mijloc puternic de îmbunătăţire a dispoziţiei, iar noi cercetări de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, au indicat că efectele sale pot fi destul de rapide.

Potrivit rezultatelor studiului, publicate în Medical News Today, kiwi îmbunătăţeşte vitalitatea şi starea de spirit în doar patru zile. Profesorul Tamlin Conner, coautor al studiului, susţine că datele sugerează că fructul reprezintă o modalitate accesibilă de a menţine o stare psihică bună.

„Este minunat să ştim că o mică reorganizare a dietei, cum ar fi adăugarea de kiwi, poate schimba felul în care ne simţim în fiecare zi”, notează specialistul.

Aportul de vitamina C este asociat cu o stare de spirit îmbunătăţită, vitalitate, bunăstare şi un nivel mai scăzut de depresie. Deficienţa sa este în mare măsură asociată cu rate mai mari de depresie şi deficienţe cognitive.

Cu toate acestea, profesorul Conner afirmă că într-un număr limitat de cercetări au fost evaluat cât de repede apare îmbunătăţirea dispoziţiei, după introducerea suplimentelor de vitamina C sau a surselor de alimente care o conţin.

Cercetătorii şi-au propus să suplimenteze această carenţă cu o dietă de opt săptămâni la 155 de adulţi cu niveluri scăzute de vitamina C.

Participanţii au luat zilnic un supliment de vitamina C, un placebo sau două fructe de kiwi fiecare. Apoi au oferit informaţii despre vitalitatea, starea de spirit, calitatea somnului, activitatea fizică, prin completarea de sondaje speciale pe smartphone.

Cercetătorii au descoperit că, prin consumul de kiwi, s-a îmbunătăţit tonusul şi starea de spirit a participanţilor în decurs de patru zile, cu un vârf în jurul zilelor 14-16.

Vitamina C, pe de altă parte, a îmbunătăţit nesemnificativ starea de spirit până în ziua a 12-a, au observat cercetătorii

Exit mobile version