Site icon Editia de Dimineata

Mit sau realitate: își pierd românii încrederea în UE? Aflăm de la Pastila de (dez)informare, la Digi24

Cu toții am auzit mitul că românii își pierd încrederea în Uniunea Europeană, dar cât de adevărată este această percepție? Sunt românii cu adevărat reticenți în ceea ce privește UE sau este doar o temă politică, exploatată de extremiști în prag de alegeri?

Aproape jumătate dintre români au o imagine pozitivă cu privire la Uniunea Europeană, peste media cetățenilor UE, de 45%, conform sondajelor de opinie. Mai mult, românii sunt la fel de optimiști că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în Uniune – mult peste procentul de 33% al mediei europene.

Pastila de (dez)informare, de la Digi24, realizată cu sprijinul mediastandard.ro și editiadedimineata.ro, ne aduce suficiente elemente pentru a ne face o idee clară despre cum stau lucrurile în realitate. Spre deosebire de restul UE, românii sunt mult mai interesați de viitorul pe care Uniunea îl poate asigura copiilor lor, ca cetățeni ai Uniunii. În acest sens, este de înțeles de ce 7 din 10 români consideră că statutul de membru al UE aduce beneficii României.

Nu este o întâmplare pentru care românii sunt cei mai proeuropeni cetățeni. Aderarea la Uniunea Europeană a deschis porțile pentru fonduri structurale și de coeziune, care au contribuit la modernizarea infrastructurii, la creșterea competitivității economice și la îmbunătățirea standardelor de viață.

Mitul neîncrederii în UE este folosit intens în preajma alegerilor de partide și politicieni cu tendințe extremiste. Totuși, acest discurs nu reflectă realitatea.

Românii sunt cei mai optimiști cu privire la viitorul Uniunii, recunosc importanța țării noastre în cadrul blocului comunitar și beneficiile care vin cu statutul de membru.

Apartenența la Uniunea Europeană este mult mai mult decât o obligație; este o oportunitate. O oportunitate pentru România de a crește și de a prospera într-un mediu stabil și sigur – iar românii știu acest lucru. Aflați asta din Pastila de (dez)informare, la Digi24, în prime time, de joi până luni, dar și în pagina dedicată de la Youtube și aici.

Exit mobile version