Site icon Editia de Dimineata

UPDATE Miting pentru susținerea Jandarmeriei

Unii protestatari i-au oferit flori unei femei jandarm și au făcut poze cu aceasta.

Protestatarii strigă:

”Iohannis, nu uita, România  nu-i a ta.”

„Niciun jandarm nu merită dosar penal.”

„Cinste lor, cinste lor, jandarmilor”.

„Unde este flota?” și scandează împotriva lui Kovesi și a procurorilor.

––––

În fața Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție are loc un protest intitulat „Respect Jandarmeria Română”, dedicat susținerii instituției.

Organizatorul mitingului este Mihaela Marinescu.

Se pare că la manifestație, organizatorul nu îi lasă pe trecători să privească, invitându-i să circule mai departe sau să participe alături de ei. Este și cazul unei tinere care s-a oprit să privească, ănsă a fost imediat poftită să plece:

„Vă deranjează dacă mă uit?”

„Nu este o expoziție. Dacă doriți să participați, este spațiu. Vă uitați și circulați, sau dacă doriți, vă așteptăm cu drag în spațiul alocat. Vă mulțumesc!”

„Abordați fiecare trecător de aici și le spuneți fie să se uite, fie să circule? Că eu văd că mai sunt oameni.”

„Aleea este pentru trafic, nu încurcăm traficul.”

Tânăra a declarat: „Mi s-a spus că trebuie să mă legitimez, am scos buletinul și nu vine nimeni să mă legitimeze. Mi-a spus asta un domn Velicu, pe care l-am mai văzut în Piața Victoriei, un domn de la Jandarmerie. Nu mi s-a spus niciun motiv. Sunt în trecere, m-am oprit să mă uit. Am fost la protest în 10 august. Eu am fost pe Bulevardul aviatorilor, într-o zonă pașnică, ieșisem din Piața Victoriei și am fost gazați foarte rău, până în pragul leșinului. A fost o intervenție brutală, nejustificată.”

 

Mihaela Marinescu și-a motivat acțiunea, spunând că a fost determinată de un spirit civic: „Pur și simplu, un simț civic. Cei care au greșit să plătească dintre jandarmi, dar nu denigrăm întreaga instituție. Există o campanie de denigrare. S-au prezentat evenimentele din 10 august din punctul de vedere al fiecăruia. Prin prezența noastă aici, susținem Jandarmeria și instituțiile statului și ordinea.”

Deși nu a fost la protest, femeia spune că a văzut totul la televizor și de acolo a aflat despre violențe: „Din moment ce Jandarmeria a anunțat pe toate căile că cei care văd acte de violență să se delimiteze, ai rămas, îți asumi. Am văzut acțiunile huliganilor și răspunsul jandarmilor care mi se pare normal. Dacă s-a dorit un miting autorizat, de ce organizatorul, pe ultima sută de metri, a renunțat? Îi mulțumesc public doamnei Firea, deoarece luni, în data de 20 august, subsemnata, m-am dus cu autobuzul la primărie, miercuri am fost audiată în comisie, joi am avut protocolul. Cine pe cine a împiedicat?”

Întrebată dacă autorizația este legală, deoarece legea care reglementează obictivele militare spune că nu au voie să organizeze proteste în imediata apropiere a acestora, aceasta a răspuns că: „Este un protocol legat semnat”.

Exit mobile version