29 martie 2024, 15:19

Miza din spatele dispozitivelor morții – accizele pentru IQOS sau Glo sunt de 4 ori mai mici față de țigările clasice

Redacția EdițiadeDimineață.ro continuă campania anti-fumat centrată pe noile dispozitive IQOS (de la Philip Morris International) și Glo (de la British American Tobacco).

Philip Morris, producătorul ţigaretelor Marlboro, a fost prima companie din in­dustria tutunului care a lansat un dispozitiv care încălzeşte tutunul în loc să îl ardă – IQOS care în luna octombrie 2017 ajunsese la o cotă de piaţă de 1,4% din totalul consumului de tutun din România. De asemenea, British American Tobacco a lansat la finalul anului trecut Glo, un dispozitiv care face acelaşi lucru.

Sursa www.libertatea.ro

Pentru a afla modalitate în care noile produse din tutun încălzit, precum IQOS și Glo, sunt accizate în România, am luat legătura cu Ministerul de Finanțe care ne-a comunicat următoarele:

“Directiva 2008/118/CE nu obligă statele membre să marcheze cu timbre fiscale produsele din tutun supuse accizelor armonizate, ci lasă la latitudinea fiecărui stat membru luarea acestei decizii. În România există obligativitatea marcării cu timbre fiscale a produselor din tutun prelucrat care sunt supuse accizelor armonizate.”

Produ­cătorii de tutun au reuşit însă, în România să obţină un alt nivel de accizare, mult mai avantajos pentru dispozitivele de tipul IQOS sau Glo.

„În ceea ce privește produsele supuse analizei, precizăm că acestea reprezintă produse din tutun încălzit nou introduse pe piață, care nu intră sub incidența Directivei 2011/64/UE și prin urmare nu se încadrează în categoria tutunului prelucrat supus accizelor armonizate.

Concret, produsele supuse analizei intră în categoria produselor din tutun care, încălzite prin intermediul unui dispozitiv de tipul IQOS sau GLO, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a avea loc combustia amestecului de tutun.” a declarat Ministerul de Finanțe.

Miza țigărilor care încălzesc tutunul

Sursa b1.ro

Potrivit însă informaţiilor de pe un pachet de Heets, ţigările care sunt folosite în dispozitivul iQOS, în aceste pa­chete, care au tot 20 de ţigări, sunt 6,1 grame de tutun. Astfel, în timp ce acciza pentru o ţigară clasică este de circa 0,44 lei, acciza pentru un Heets este de numai 0,11 lei, de patru ori mai mică. În alte state însă, cum este Israelul, ţigările care încălzesc tutunul sunt taxate la fel ca cele clasice, potrivit zf.ro

“Menționăm că la nivelul Uniunii Europene nu există un tratament fiscal unitar din punct de vedere al accizelor pentru produsele din tutun încălzit, nici în ceea ce privește obligativitatea sau nivelul taxării și nici în ceea ce privește marcarea cu timbre fiscale. În prezent fiecare stat membru și-a stabilit propriile reguli în ceea ce privește tratamentul fiscal din aplicabil produselor din tutun încălzit.”, a menționat Biroul de presă al Ministerului de Finanțe.

Cum au apărut în România și care este situația actuală

Sursa www.japantimes.co.jp

Pe piața din România aceste produse au fost introduse printr-o simplă notificare, deși în alte țări e nevoie de obținerea unor aprobări. Pe lângă asta, țigările clasice au fost interzise în restaurante sau cluburi, însă cei care obișnuiesc să folosească dispozitive IQOS/Glo pot fuma oriunde.

De asemenea, o altă problemă este aceea că țigările IQOS și Glo sunt promovate într-o manieră excesivă cu mesaje promoționale ce susțin că sunt mai puțin dăunătore decât țigaretele clasice, lucru neconfirmat științific. Iar mesajele promoționale țintesc mai ales copiii și tinerii.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol