Site icon Editia de Dimineata

Modele norvegiene de bune practici privind tranziția energetică pentru orașe mici din România

Orașele mici sunt mai puțin pregătite pentru a face față numeroaselor schimbări și provocări pe care le implică tranziția energetică.

De aceea, este nevoie de creșterea gradului de pregătire și adaptare a acestora pentru a parcurge acest proces.

În acest context, proiectul „Educație energetică pentru localități urbane durabile – ENERTOWN”, finanțat de Innovation Norway, sprijină câteva localități urbane mici din România pentru a-și consolida înțelegerea și abilitățile în ceea ce privește energia regenerabilă, eficiența energetică și soluțiile de securitate energetică durabilă în beneficiul cetățenilor.

Ca parte a proiectului, reprezentanți ai acestor comunități locale vor efectua, în luna octombrie, o vizită în Norvegia, unul dintre liderii Europei în sustenabilitate, pentru schimb de bune practici, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul ENERTOWN a demarat în luna aprilie 2023 și are scopul de a crește, prin programe de formare personalizate, gradul de cunoaștere și de a construi competențe la nivelul autorităților publice, entităților private active pe piața energiei și organizațiilor societății civile pentru a găsi soluții la problemele energetice care afectează calitatea vieții în localitățile urbane mici din România.

ENERTOWN se desfășoară în patru localități urbane din județul Cluj: Huedin, Gherla, Turda și Câmpia Turzii, cu obiectivul ca experiența obținută aici să fie transferată către alte localități din România.

„Comunitățile din urbanul mic din România se confruntă cu provocări specifice care fac mai dificilă capacitatea lor de a parcurge acest proces al tranziției energetice. Orașele mici nu pot să navigheze tot drumul acesta singure. Veniturile lor la bugetul local, capacitatea de investiții și de atrage finanțări europene, puterea de a accesa proiecte și de a produce inițiative și soluții sunt reduse. În general, sunt localități cu economii destul de sărace, iar organizațiile din societatea civilă locală nu au de regulă forța necesară de a genera idei și de a se conecta cu orașe mai mari sau de peste granițe. De aceea, orașele mici nu trebuie să fie neglijate, ci susținute cât mai mult, pentru avea cu adevărat o tranziție justă în România”, a declarat George Jiglău, președintele Asociației Centrul pentru Studiul Democrației.

Vizita în Norvegia se va derula în perioada 23-27 octombrie, schimbul de bune practici fiind facilitat de partenerii proiectului de la Universitatea din Stavanger.

Mai multe detalii în comunicatul de presă.

Sursa foto: asociatiaenergiainteligenta.ro

Exit mobile version