Site icon Editia de Dimineata

Modificarea funcțiilor creierului contribuie la obezitate, potrivit unor noi studii

Un laborator de cercetare din Canada a descoperit că obezitatea indusă de dietă este legată de o schimbare a funcției creierului.

Un studiu publicat recent în Nature Neuroscience, și condus de cercetători de la universitatea din Calgary, Canada, constată că la șoarecii obezi există o reducere a funcției semnalului de frânare a creierului, situat în cortexul orbitofrontal lateral. Această regiune a creierului este implicată în procesul de luare a deciziilor privind recompense și de acțiune pentru a obține recompense.

„Cu toții ne schimbăm modul în care apreciem mâncarea”, spune autorul studiului, dr. Stephanie Borgland, profesor universitar la facultatea de medicină Cumming.

„De exemplu, atunci când ne este foame, un baton de ciocolată este un aliment de mare valoare. Totuși, dacă am fi forțați să mâncăm cinci sau șase batoane de ciocolată, am deveni reticenți la aceasta. Acest proces se numește devalorizare”.

Cercetătorii știu de mult timp că, în cazul creierului, acesta face parte integrantă din controlul deciziilor legate de alimentație, dar abia acum au identificat faptul că partea specifică din creier implicată în devalorizarea alimentelor se modifică pe măsură ce se dezvoltă obezitatea.

Folosind șoareci, laboratorul a adaptat trei metode de devalorizare utilizate în mod obișnuit pentru a examina modificările comportamentului orientat spre obiective la șoarecii obezi.

„Am descoperit că, dacă am oprit, în esență, semnalul de frânare în cortexul orbitofrontal lateral, atunci șoarecii noștri slabi au continuat să lucreze pentru zaharoză, chiar dacă au consumat suficient pentru a fi complet sătui”, spune dr. Lauren Seabrook, doctorand și cercetător principal al acestui studiu.

„Când am restabilit activitatea normală în cortexul orbitofrontal al șoarecilor obezi, șoarecii și-au recăpătat capacitatea de a devaloriza zaharoza și controlul asupra obiceiurilor alimentare”.

Aproximativ unul din patru adulți canadieni (26,6% din populație) trăiește în prezent cu obezitate.

Obezitatea indusă de alimentație, împreună cu bolile metabolice, reprezintă o preocupare majoră pentru sănătate și este asociată cu multiple boli, inclusiv diabetul zaharat de tip 2, AVC, cancerul și depresia.

„Cercetările noastre confirmă faptul că mâncatul în exces nu are nimic de-a face cu responsabilitatea personală. Are de-a face cu schimbări în modul în care funcționează creierul ca răspuns la mediul nostru alimentar”, precizează dr. Borgland.

„Există atât de mult stigmat în legătură cu obezitatea. Nu ați auzi niciodată pe cineva stigmatizând o persoană cu modificări ale creierului cauzate de scleroza multiplă sau boli precum Parkinson. De ce facem acest lucru cu obezitatea?”, a comentat medicul.

Exit mobile version