Site icon Editia de Dimineata

Moldova se pregătește de un al doilea val de refugiați din Ucraina

Este pregătită Moldova pentru al doilea val de refugiați din Ucraina? O întrebare care începe să preocupe tot mai multe persoane la Chișinău. Din cauza bombardării infrastructurii energetice vitale a Ucrainei de către Rusia, Moldova se așteaptă la un al doilea val de refugiați.

Anterior, peste jumătate de milion de refugiați au părăsit Ucraina prin Moldova și peste 80.000 dintre aceștia au rămas aici, cea mai mare cifră pe cap de locuitor din orice țară europeană.

Într-un mini-documentar pentru YouTube, redacția independentă NewsMaker, din Moldova, a analizat modul în care această țară se ocupă de criza refugiaților.

Mare parte din activitatea de primire, relocare, susținere și integrare a ucrainenilor care au fugit de război e desfășurată de voluntari, activiști civici și cetățeni obișnuiți – în ciuda campaniei uriașe desfășurată pe rețelele de socializare cu scopul dezinformării și a discreditării refugiaților ucraineni din Moldova, lansată sau inspirată de Moscova și de activiști moldoveni pro-ruși.

Din păcate, refugiații nu primesc niciun sprijin semnificativ de la bugetul de stat, însă există o oarecare asistență financiară internațională și privată pentru aceștia.

În Republica Moldova va fi introdusă acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, pe o perioadă de 1 an. Un proiect de hotărâre de Guvern a fost aprobat în cadrul ședinței din 18 ianuarie. 

Persoanele care vor solicita protecție temporară vor putea obține un document de identitate, eliberat cu titlu gratuit, pe un termen de un an, mai scrie NewsMaker.

Datele privind beneficiarii de protecție temporară vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat al autorității competente pentru străini și vor putea fi accesate prin platforma de interoperabilitate MConnect.

„Proiectul va contribui la o gestionare mai eficientă a fluxurilor migraționale, legalizarea și monitorizarea refugiaților aflați pe teritoriul țării”, comunică reprezentanții Guvernului.

Totodată, proiectul conține prevederi referitoare la condițiile pentru acordarea protecției temporare, drepturile și obligațiile beneficiarilor, procedurile privind obținerea documentului de identitate și atribuțiile instituțiilor implementatoare privind accesul la drepturile fundamentale asigurate în cadrul normativ.

„La fel, proiectul va contribui la asigurarea și garantarea dreptului la nereturnare în țara de origine a persoanelor strămutate din Ucraina, stabilirea expresă a drepturilor la servicii și măsuri de cazare, asistență socială, medicală și de educație, asigurarea protecției împotriva abuzurilor, exploatării și discriminării”, adaugă autoritățile.

Pe 2 ianuarie 2023, reprezentanții Guvernului declarau că prin Republica Moldova au trecut peste 600.000 de cetățeni fugiți din calea războiului. În țară au rămas în jur de 86.000 de refugiați, dintre care jumătate sunt copii.

Sursa foto: NewsMaker/Andrei Mardari

Exit mobile version