Site icon Editia de Dimineata

Moldovenii din America, reuniți în jurul mămăligii. INTERVIU Basarabeancă din Miami, despre comunitate, tradiții și afaceri moldovenești

mamaliga de aur

Basarabenii din Miami au ajuns departe de casă, dar nu vor să se simtă departe de tradițiile, valorile și bucatele moldovenești. Ajunsă deja la cea de-a doua ediție, Mămăliga de Aur își propune să aducă în fiecare an moldovenii din Miami în același loc. Încercând să aflăm care este secretul mămăligii, am vorbit cu Anna Panovici, organizatorul evenimentului, despre festival, comunitate și de ce este important să fie susținute afacerile moldovenilor din Miami.

Moldovenii, reuniți la Mămăliga de Aur

Atmosferă de familie

A doua ediția a festivalului basarabenilor din Miami a avut loc pe 8 septembrie. Anna este bucuroasă că moldovenii s-au simțit ca în familie în jurul mămăligii. „Noi ne-am propus inițial ca proiectul «Mămăliga de Aur» să fie un eveniment de suflet. De aceea nu am avut în plan să avem peste 200 de oameni anume pentru faptul că fiecare să se poată simți ca într-o familie mare. Din punctul meu de vedere, atmosfera a fost una de familie în care fiecare a putut sa schimbe câteva vorbe cu oaspeții și să savureze din plin de o sărbătoare care nu te obligă la nimic. Pe lângă mămăligă, copii erau animați de prințesa «Mămăligii», în timp ce părinții socializau în voie savurând bucate tradiționale moldovenești. Deasemenea, un factor important al atmosferei de la Mămăliga de Aur a fost Sandu Sirbu sau «Papionul Călător» care nu a fost prezentatorul acestui eveniment, dar a fost gazda care i-a facut pe toți să se simtă ca într-un cerc de prieteni, știind muzica care e pe sufletul fiecăruia, știind când este momentul pentru o băsmăluță sau pentru niște cuvinte calde sau un concurs. Doar datorita lui, noi am reușit mai mult sau mai puțin să implimentăm ceea ce am avut în plan: să cunoaștem oameni frumoși!”, povestește Anna.

Mămăliga de Aur, gata să fie savurată

Principalul meleșteu adus din Republica Moldova, confiscat la Vamă

Anul acesta, Anna a trebuit să se confrunte cu mai multe probleme la care nu se aștepta când a început să organizeze evenimentul. „Pe lângă faptul că principalul nostru meleșteu adus din Moldova a fost confiscat la vamă și că erau 40 °C, am reușit să ne organizăm foarte bine. Toate aceste lucruri au fost doar niște provocări peste care noi am trecut cu brio, din punctul meu de vedere și al celorlalți moldoveni care s-au simțit bine la eveniment. ”, povestește Anna.

Tineri moldoveni, reuniți la Mămăliga de Aur

Trei cupluri, formate la Mămăliga de Aur

Participarea la ediția de anul trecut a reuniunii moldovenilor a coincis cu găsirea jumătății. Trei cupluri formate la Mămăliga de Aur au devenit un sprijin important pentru organizarea evenimentului de anul acesta. „Fiecare om își are povestea sa și până la urmă fiecare crede ceea ce vrea însă trăiește ceea ce crede. Eu cred că oamenii care au venit la Mămăliga de Aur sunt oameni frumoși. Mămăliga de Aur este locul în care tu poți să îti spui povestea daca te simți în cercul potrivit de oameni, așa aa ea să fie chiar ascultată. Anul trecut, la Mămăliga de Aur s-au format trei cupluri cu care ne mândrim și care ne-au susținut enorm în acest an. Dar încă o dată, asta nu ține de Mămăligă, ci de oamenii care vin acolo ca niște oameni simpli, sinceri și cu inima deschisă de a cunoaște alți oameni noi sau de a petrece timpul relaxat cu cunoștințe mai vechi. Niciodată nu știi în ce direcție va duce conexiunea cu oamenii. Noi doar putem să ne bucurăm dacă aceste conexiuni s-au produs și au dus undeva. Noi nu suntem agenție de dating, noi nu facem politica și noi nu facem concert. Evenimentul nostru este axat pe oameni. Ei sunt oaspeții noștri de onoare.”, explică Anna.

Copiii, fascinați de Prințesa Mămăligii

Moldovenii din alte state salută Mămăliga din Miami

Anul acesta, moldoveni din mai multe state au transmis mesaje de susținere față de Mămăliga de Aur. „Susținerea fiecăruia în parte înseamnă foarte mult pentru noi. Având în vedere că noi suntem oameni simpli, niciodată nu am pretins să fim directori sau conducători de asociații sau comunități. În urmă cu un an, nimeni avea idee cine suntem noi și «ce fel de mămăligă mai fac și ăștia». Ne-am bucurat să vedem că alte comunități din alte state ne-au transmis mesaje de susținere. ”, spune Anna.

Întrebată dacă ar duce mămăliga și în alte state din America, Anna spune că i-ar plăcea să se întâmple asta. „Noi ne dorim că formatul acestui eveniment să nu se schimbe și să rămână mereu ca o întâlnire între prieteni. Atâta timp când asta va fi intenția principală, noi suntem gata să ne facem prieteni oriunde în America sau în lume.”, explică organizatoarea Mămăligii de Aur.

Mămăligari de Aur

Îndemn la consum de la alți moldoveni

Când se gândește la ce poate să facă pentru a ajuta comunitatea moldovenilor, Anna îndeamnă pe toată lumea să consume de la basarabenii din Miami. „Noi ne propunem să consumăm local de la ai noștri de aici din State pentru că avem de unde și vrem din suflet să îi susținem pe cei care încearcă să facă ceva aici.”, spune Anna.

Exit mobile version