Oamenii de știință au elaborat etapele necesare pentru a crea modele avansate de plămâni umani în laborator, cu scopul de a accelera descoperirea și dezvoltarea de noi medicamente și de a reduce testele pe animale.
Plămânii fabricați în laborator, cunoscuți sub numele de organoizi sau mini-organe, sunt structuri 3D crescute din celule primare umane care imită organele reale din corp. Aceștia servesc drept teren de testare pentru cercetarea biomedicală.
Oamenii de știință spun că vor putea astfel reduce numărul de animale utilizate în cercetarea medicală, accelerând descoperirea de noi medicamente sau strategii inovatoare pentru tratarea bolilor.
Cercetătorii au construit două modele diferite de plămâni, dintre care unul imită faza întâi a studiilor clinice; un plămân sănătos pentru a studia siguranța noilor medicamente, scrie 360 medical.
Celălalt imită testele din faza a doua; un plămân bolnav, respectiv un model pentru boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), ceea ce le va permite cercetătorilor să studieze eficacitatea terapeutică a medicamentelor
În prezent, modele similare sunt utilizate în cadrul cercetărilor de compania biofarmaceutică AstraZeneca și de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA).
Modelele de plămâni nu sunt utilizate doar în cazul descoperirii de medicamente. Ele pot fi personalizate în funcție de fiecare pacient în parte și pot fi folosite pentru a testa o serie de reacții ale tratamentelor la nivelul plămânilor.
Modelele organoide mini-pulmonare pot fi folosite și pentru a testa toxicitatea medicamentelor, a prafului de siliciu sau a poluanților atmosferici, cum cum sunt particulele generate în timpul incendiilor de vegetație din Australia.
Potrivit oamenilor de știință implicați în acest studiu, noile modele pulmonare ar putea avea un impact major asupra științei, permițând descoperirea modului în care funcționează diferite organe și a modului de concepere a celor mai eficiente strategii terapeutice.
Avantajul uriaș al celor două modele pulmonare este reproductibilitatea, fiabilitatea și capacitatea lor de a permite cercetări la scară largă într-un mod rentabil.
Mai multe detalii, AICI