Site icon Editia de Dimineata

Moment istoric pentru tehnologie. Un submarin autonom a filmat pentru prima oară baza unui gheţar

Imagini cu dedesubtul unui ghețar din Antarctica au fost realizate în premieră cu un submarin autonom.

Ghețarii au o influență asupra climatului global, topirea lor contribuind la creşterea nivelului mării. Estimarea pagubelor fiind dificilă, deoarece regiunea arctică este în plină schimbare climatică. Oamenii de știință au găsit o modalitate care i-ar putea ajuta.

Submarinul autonom Icefin explorează cu ajutorul unui sonar şi al unor senzori biologici şi chimici, care poate studia şi ajunge în interiorul unor zone greu accesibile şi poate obţine informaţii cu privire la oceanul Arctic şi structuri din interiorul acestuia precum gheţarii.

Submarinul poate fi utilizat și la explorarea mediilor din oceanele de pe alte planete din sistemul solar, precum Enceladus, luna lui Saturn, care are un întreg ocean situat sub o calotă glaciară.

Am construit Icefin pentru a fi capabili să ajungem în zonele de la baza gheţarilor, acolo unde observaţiile erau aproape imposibile, însă unde schimbările se produc cel mai rapid”, a declarat Britney Schmidt, cercetător în cadrul misiunii Icefin, conform adevarul.ro.

Pentru prima oară, putem merge kilometri întregi pe sub gheaţă pentru a măsura şi cartografia zone în care altminteri nu am fi putut ajunge. Am obţinut primele imagini apropiate cu baza unui gheţar. Pentru noi, este un moment asemănător cu mersul pe Lună”, a mai spus Schmidt.

sursa foto: news.gatech.edu

Exit mobile version