Site icon Editia de Dimineata

Moment istoric. Primele imagini NASA luate cu telescopul James Webb arată galaxii antice de acum 13 miliarde de ani

NASA a dat publicității o imagine a galaxiilor îndepărtate, așa cum erau în urmă cu 13 miliarde de ani, prima imagine realizată de cel mai puternic telescop lansat vreodată în spațiu, care promite să remodeleze înțelegerea noastră despre începuturile Universului.

Mica felie de Univers, numită SMACS 0723, a fost capturată în detalii clare de telescopul spațial James Webb (JWST), care arată lumina provenită de la mai multe galaxii diferite care sclipesc, printre cele mai vechi din Univers, scrie The Guardian.

Moment istoric

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, care a dezvăluit imaginea în cadrul unui eveniment la Casa Albă, a numit momentul „istoric” și a spus că oferă „o nouă fereastră în istoria Universului nostru”.

„Este greu de imaginat”, a spus președintele american. „Este uluitor. Este un moment istoric pentru știință și tehnologie, pentru America și pentru întreaga umanitate”.

Bill Nelson, administratorul NASA, a declarat că imaginea a arătat că lumina galaxiilor se îndoaie în jurul altor galaxii, călătorind miliarde de ani înainte de a ajunge la telescop. „Ne uităm în urmă cu mai mult de 13 miliarde de ani”, a spus el, adăugând că alte imagini care vor fi publicate de agenția spațială vor ajunge și mai departe, până la aproximativ 13,5 miliarde de ani, aproape de punctul de început estimat al Universului însuși. „Ne întoarcem aproape la început”, a spus el.

Publicarea imaginii este o avanpremieră a unei serii de imagini color de înaltă rezoluție de la JWST care vor fi prezentate de Nasa marți. Acestea vor include „cea mai profundă imagine a Universului nostru care a fost realizată vreodată”, potrivit lui Nelson.

Revoluție

Experții au declarat că telescopul, a cărui fabricare și asamblare a durat trei decenii și a fost lansat anul trecut, ar putea revoluționa înțelegerea noastră a cosmosului, oferind imagini detaliate în infraroșu ale Universului.

Telescopul, în valoare de 10 miliarde de dolari, este capabil să “tragă cu ochiul” în atmosfera exoplanetelor și să observe unele dintre cele mai vechi galaxii din Univers, folosind un sistem de lentile, filtre și prisme pentru a detecta semnale în spectrul infraroșu, care este invizibil pentru ochiul uman. Până în prezent, sistemul „a funcționat impecabil”, potrivit lui Marcia Rieke, profesor de astronomie la Universitatea din Arizona.

Călătorie înapoi în timp

„Webb poate vedea înapoi în timp, imediat după Big Bang, căutând galaxii care sunt atât de îndepărtate, încât lumina a avut nevoie de multe miliarde de ani pentru a ajunge de la acele galaxii până la noi”, a declarat Jonathan Gardner, adjunct al cercetătorului principal al proiectului la NASA, în timpul unei conferințe de presă recente. „Webb este mai mare decât Hubble, astfel încât poate vedea galaxiile mai slabe care sunt mai îndepărtate”.

Cel mai puternic telescop trimis vreodată în spațiu

Telescopul, care este un proiect comun cu Agenția Spațială Europeană, a fost dezvoltat încă de la mijlocul anilor 1990 și a fost în cele din urmă propulsat în spațiu în decembrie. Este descris ca fiind cel mai puternic telescop trimis vreodată în spațiu și se află în prezent la aproximativ 1 milion de kilometri de Pământ, îndeplinindu-și sarcina de a scana galaxiile vechi.

Scopul inițial al proiectului a fost acela de a vedea primele stele și galaxii formate în urma Big Bang-ului, urmărind „Universul aprinzând luminile pentru prima dată”, după cum a spus Eric Smith, cercetător științific al programului Webb. Telescopul ar trebui să fie considerat „una dintre marile realizări inginerești ale umanității”, a declarat Kamala Harris, vicepreședintele SUA.

„Întregul observator funcționează uimitor de bine”, a declarat Gillian Wright, director al Centrului britanic de tehnologie astronomică din Edinburgh, care este, de asemenea, cercetător principal pentru instrumentul în infraroșu mediu (Miri) de pe JWST.

„Este greu de asimilat cât de fantastic s-a dovedit a fi. Este absolut uimitor”.

Cinci ținte

NASA a declarat că JWST are cinci ținte cosmice inițiale pentru observare, inclusiv nebuloasa Carina, un fel de pepinieră cerească unde se formează stelele. Nebuloasa se află la o distanță de aproximativ 7.600 de ani lumină și găzduiește multe stele enorme, de câteva ori mai mari decât soarele.

Alte zone de interes includ WASP-96 b, o planetă gigantică din afara sistemului nostru solar, alcătuită în principal din gaz; nebuloasa inelului sudic, un nor de gaz în expansiune care înconjoară o stea muribundă aflată la 2.000 de ani lumină de Pământ; și cvintetul lui Stephan, remarcabil pentru că a fost primul grup compact de galaxii descoperit în 1877. Imaginile de la aceste obiective vor fi dezvăluite de Nasa marți.

„Este entuziasmant să vedem imaginea fantastică a telescopului spațial James Webb, lansată astăzi”, a declarat Richard Ellis, profesor de astrofizică la University College London, care a făcut parte din comitetul care a conceput prima dată telescopul

Exit mobile version