Site icon Editia de Dimineata

Moneda euro a împlinit 20 de ani

Moneda unică europeană a împlinit 20 de ani în 1 ianuarie 2022. În 1 ianuarie 2002, bancnotele şi monedele euro au fost introduse în 12 ţări, pentru 308 milioane de cetăţeni. Potrivit Băncii Centrale Europene, aceasta a reprezentat cea mai amplă operaţiune de substituire de monedă întreprinsă vreodată, care a implicat sectorul bancar, societăţile de transport de valori, comercianţii cu amănuntul, firmele care administrează bancomatele şi distribuitoarele automate şi cetățenii.

Euro a fost distribuit băncilor şi comercianţilor cu amănuntul încă din luna septembrie 2001, pentru a evita blocajele ce ar fi putut apărea în timpul procesului de aprovizionare. În consecinţă, în primele zile ale anului 2002, euro a fost disponibil într-un volum mare în toate sectoarele. Până la data de 3 ianuarie, de la 96% dintre aparatele de distribuire de numerar din zona euro se puteau retrage bancnote euro. La o săptămână după introducerea noii monede, peste jumătate din toate operaţiunile cu numerar se efectuau în euro.

După o perioadă cu circulaţie simultană care, în unele ţări, a durat până la două luni şi în timpul căreia plăţile puteau fi efectuate în euro sau în moneda naţională, euro a devenit unica monedă oficială în zona euro la 1 martie 2002.

Până în prezent, 19 ţări au adoptat euro drept monedă oficială.

De la monedă virtuală, la bani adevărați

Ca urmare a decalajului orar, locuitorii din teritoriul francez Réunion, insulă situată în Oceanul Indian, au fost primii care au inaugurat noua monedă. Două ore mai târziu, euro a intrat în circulaţie şi pe continentul european, mai întâi în Finlanda şi Grecia, iar o oră mai târziu în majoritatea celorlalte state care au aderat la noua monedă:

 

Euro devenise monedă oficială în 11 state membre ale UE, la 1 ianuarie 1999, fiind introdus ca monedă virtuală pentru efectuarea de operaţiuni de plată care nu implicau bancnote şi monede, precum şi în scopuri contabile, potrivit ec.europe.eu. Până la 1 ianuarie 2002, vechile monede, considerate subunităţi ale euro, au continuat să fie folosite pentru plata în numerar.

Istoria monedei euro începe la 1 iulie 1990, când a început prima fază a Uniunii Economice şi Monetare (UEM). La data de 1 ianuarie 1993, a fost definitivată Piaţa Unică, pentru ca, la 1 ianuarie 1994, să înceapă faza preparatorie a uniunii economice şi monetare. În ziua de 1 noiembrie 1993, a fost stabilită compoziţia monedei ECU.

Cea de-a doua fază a UEM a început prin înfiinţarea Institutului Monetar European, la 1 ianuarie 1994. Statele membre au acţionat pentru combaterea deficitelor bugetare şi pentru atingerea convergenţei economice. La 15 şi 16 decembrie 1995, Consiliul European a adoptat denumirea de ”euro” pentru moneda unică.

România, tot cu leul

Decizia cu privire la intrarea irevocabilă în cea de-a treia etapă a UEM a fost luată în 1996, iar la 2 mai 1998, la summit-ul de la Bruxelles, liderii UE au aprobat lista celor 11 ţări participante la primul val: Austria, Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia şi Spania. Au optat pentru amânarea participării la euro: Marea Britanie, Danemarca şi Suedia.

Toate statele membre ale UE sunt, în principiu, obligate să introducă moneda euro odată ce îndeplinesc criteriile de convergenţă. Singura excepţie este Danemarca, care dispune de o „clauză de neparticipare” în tratatele UE şi care este scutită de obligaţia de a adopta moneda euro.

România se înscrie în rândul statelor membre ale UE care au obligaţia adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la UEM, odată cu îndeplinirea tuturor condiţiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergenţă nominală (stabilitatea preţurilor, finanţele publice, stabilitatea cursului de schimb, ratele dobânzilor pe termen lung), juridică şi reală (indicatori, precum nivelul PIB/locuitor, productivitatea muncii, energointensivitatea etc).

La data elaborării Raportului de Convergenţă al Băncii Centrale Europene din 2020, România îndeplinea doar o parte din criteriile de convergenţă nominală şi din cele de convergenţă juridică.

Alături de România, alte şase state din UE au obligaţia adoptării monedei euro. Acestea sunt:

  1. Bulgaria
  2. Cehia
  3. Croaţia
  4. Polonia
  5. Suedia
  6. Ungaria.

 

În vederea adoptării euro, Bulgaria şi Croaţia au aderat la Mecanismul Cursului de Schimb II şi la Uniunea Bancară, la data de 10 iulie 2020.

Sursa: Agerpres 1 / 2

Exit mobile version