Site icon Editia de Dimineata

Zeci de morminte egiptene vor fi dezgropate la necropola Saqqara

Arheologii din Egipt se pregătesc să deschidă un puț funerar vechi de 3.000 de ani la necropola Saqqara, la sud de Cairo, săptămâna viitoare. Mormântul neexplorat este unul dintre cele 52 de puțuri funerare grupate lângă piramida mult mai veche a faraonului Teti.

Muncitorii de la fața locului au găsit intrarea în ultimul puț la începutul acestei săptămâni, în timp ce se pregăteau să anunțe o serie de alte descoperiri la fața locului, inclusiv mormintele liderilor militari și curtenilor de rang înalt, o copie a Cărții morților și jocuri de societate antice.

De asemenea, printre descoperiri se numără și proprietarul unui templu mortuar de lângă piramida lui Teti, piramidă ridicată pentru Narat sau Naert, regina faraonului. Templul reginei se află lângă piramida soțului ei la Saqqara. Împreună, ei au fondat ultima dinastie a Vechiului Regat al Egiptului; 150 de ani și șase regi mai târziu, țara a alunecat în haosul politic al Primei Perioade Intermediare.

Cartea Morților și statuete totem

Cele mai vechi morminte de la Saqqara sunt mai vechi decât Egiptul însuși, datând din perioada predinastică, când pământul de-a lungul Nilului era împărțit în mai multe regate mai mici. În următoarele trei mii de ani, unii dintre dregătorii puternici ai Egiptului s-au întors în continuare la Saqqara pentru a-și construi mormintele. În porțiunea de deșert de șapte kilometri, se află complexe de temple elaborate pentru faraoni, alături de mormintele generalilor, prinților și aristocraților.

Arheologii egipteni au dezgropat în jur de 50 de sarcofage din lemn din puțurile de înmormântare (gropi dreptunghiulare adânci de zece până la 12 metri, acoperite cu scânduri de lemn sau plăci de piatră). Într-unul dintre puțuri, arheologii au găsit rămășițele unei cópii a capitolului 17 din Cartea morților (o colecție de rugăciuni și instrucțiuni menite să ghideze persoana decedată prin diferitele încercări și provocări de pe parcursul traseului Viații de apoi). Ruloul de papirus lung de patru metri aparținea lui Bu-Khaa-Af. Acest nume apare și pe sarcofagul său și pe patru figurine din lemn și ceramică numite ushabti, care trebuia să prindă viață și să lucreze ca slujitori în viața de apoi.

Boli și morți premature

Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt a anunțat că a examinat deja rămășițele mumificate ale unei femei, care a murit din cauza unui abces (o leziune umflată, plină de puroi) pe ficat, care era, se pare, provocat de o boală infecțioasă.

O altă mumie din sit aparține unui copil, sugerând că bogăția și statutul social nu erau o garanție împotriva pierderii zdrobitoare de vieți omenești.

Împreună cu arborele funerar recent redescoperit, care urmează să fie deschis, arheologii de la fața locului încă excavează o clădire mare din cărămidă de noroi. Ministerul Antichităților spune că se așteaptă ca structura să se termine cu o cameră de înmormântare și, până acum, dovezile sugerează că nu a fost jefuită.

Foto: George Hari Popescu

Exit mobile version