Site icon Editia de Dimineata

Mulțumim și noi, Roger! Poate cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, Federer și-a anunțat retragerea din tenis după o carieră stelară

Roger Federer și-a anunțat retragerea din tenis la vârsta de 41 de ani.

Câștigătorul a 20 de Grand Slam-uri s-a luptat cu o problemă la genunchi în ultimii trei ani și a decis că este momentul să se retragă. Federer va juca săptămâna viitoare în Laver Cup de la Londra, competiția de tip Ryder Cup, care a fost ideea sa, dar apoi va părăsi tenisul profesionist.

Federer a făcut anunțul prin intermediul unei scrisori postate pe rețelele de socializare, care începea astfel: „Pentru familia mea din tenis și nu numai. Dintre toate darurile pe care tenisul mi le-a oferit de-a lungul anilor, cel mai mare, fără îndoială, a fost reprezentat de oamenii pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului: prietenii mei, concurenții mei și, mai presus de toate, fanii care dau viață acestui sport. Astăzi, vreau să împărtășesc câteva vești cu voi toți.”

„După cum mulți dintre voi știți, în ultimii trei ani am avut parte de provocări sub formă de accidentări și operații. Am muncit din greu pentru a reveni la o formă competitivă deplină. Dar cunosc, de asemenea, capacitățile și limitele corpului meu, iar mesajul său pentru mine în ultima vreme a fost clar. Am 41 de ani. Am jucat mai mult de 1.500 de meciuri în 24 de ani. Tenisul m-a tratat cu mai multă generozitate decât aș fi visat vreodată, iar acum trebuie să recunosc când este momentul să pun capăt carierei mele competiționale.”

„Cupa Laver de săptămâna viitoare, de la Londra, va fi ultimul meu eveniment ATP. Voi mai juca tenis în viitor, desigur, dar nu în Grand Slam-uri sau în circuit.”

Problema genunchiului

Federer nu a mai jucat un meci competitiv de când a pierdut în fața lui Hubert Hurkacz în sferturile de finală la Wimbledon, vara trecută. Ulterior, el a anunțat că are nevoie de o nouă intervenție chirurgicală la genunchi, după ce anterior, în 2020, a suferit două operații care l-au ținut pe tușă mai mult de un an. Federer a vizat o revenire completă după ultima operație, dar a devenit din ce în ce mai clar că reabilitarea sa nu decurge atât de bine pe cât spera, scrie The Guardian.

Istorie

Recordul de Grand Slamuri al lui Federer a fost acum depășit atât de marele său rival Rafael Nadal, cât și de Novak Djokovic, dar mulți oameni, în special legiunile de fani pe care i-a adus în acest sport, îl vor considera în continuare cel mai mare din toate timpurile.

Federer a continuat: „Este o decizie dulce-amară, pentru că îmi va lipsi tot ce mi-a oferit turneul. Dar, în același timp, există atât de multe lucruri de sărbătorit. Mă consider unul dintre cei mai norocoși oameni de pe Pământ. Mi s-a dat un talent special de a juca tenis și am făcut-o la un nivel pe care nu mi l-am imaginat niciodată, pentru mult mai mult timp decât am crezut vreodată că este posibil.”

Mulțumiri

Federer, care a câștigat primul său turneu de Grand Slam la Wimbledon în 2003, a mulțumit familiei sale pentru sprijinul acordat, scriind: „Aș dori să îi mulțumesc în mod special soției mele uimitoare, Mirka, care a trăit fiecare minut alături de mine. Ea m-a încălzit înainte de finale, a urmărit nenumărate meciuri chiar și în timp ce era însărcinată în peste opt luni și a suportat partea mea prostuță pe drum cu echipa mea timp de peste 20 de ani.

O epocă a luat sfârșit

Retragerea lui Federer, care vine la mai puțin de două săptămâni după ce Serena Williams a primit o revedere emoționantă la US Open, este un alt indiciu că această epocă importantă a tenisului se apropie de sfârșit. „Am fost destul de norocos să joc atât de multe meciuri epice pe care nu le voi uita niciodată”, a declarat Federer. „Ne-am luptat corect, cu pasiune și intensitate, iar eu am încercat întotdeauna să fac tot posibilul să respect istoria jocului. Mă simt extrem de recunoscător. Ne-am împins unul pe celălalt, iar împreună am dus tenisul la noi niveluri.”

„Mai presus de toate, trebuie să le mulțumesc în mod special fanilor mei incredibili. Nu veți ști niciodată câtă putere și câtă încredere mi-ați dat. Sentimentul inspirat de a intra pe stadioane și arene pline a fost una dintre emoțiile uriașe din viața mea. Fără voi, aceste succese s-ar fi simțit singure, în loc să fie pline de bucurie și energie. Ultimii 24 de ani de turneu au fost o aventură incredibilă. Deși uneori am impresia că au trecut în 24 de ore, au fost, de asemenea, atât de profunde și magice încât mi se pare că am trăit deja o viață întreagă.”

Exit mobile version